10 June 2009

Twist Cheese Bun


Twist cheese bun ni memang selalu beli kalau pergi kedai roti kat Malaysia. Jadi lepaskan rindu buat bun ni.. sedap.. tambah kalau cicah dengan air panas.. sedapnya masuk tekak..

Bahan-bahan
120ml susu segar
50g telur
300g tepung roti
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
60g butter
1 sudu kecil dry yeast

topping
parutan cheese
gula


Cara-cara
1.Masukkan semua bahan-bahan ikut turutan dari atas ke bawah ke dalam breadmaker.. ON kan dan tunggu siap.
2.Keluarkan dari breadmaker. Bahgiakan kepada 12 bahagian dan buatkan bentuk bulat. Rehatkan 10 minit.
3.Kemudian buat memanjang dua bentuk dan pusing dantara satu sama lain.
4.Biarkan naik 2 kali ganda.
5.Taburkn cheese dan gula.
6.Bakar selama 10-12 minit pada suhu 180C.
7.Jika roti belum perang, biarkan roti dalam oven selama lebih kurang 5 minit sebelum dibawa keluar

4 Comments:

  1. HaSue said...
    uihhh...nampak menggiurkan sungguh roti twist ita nihh..sedap roti nii..kite suke gak..tp x pnh wat sendirik..roti kalo kat umah sue tuh lmbt sket nak laku.uhuu..ita,nak roti tuhhh,seketuii jek.hee
    Juwita Jamaludin said...
    to hasue.. amik la hasue.. dapat tak.. hehehe
    No Lan said...
    salam kenal..datang dr blog Nora..insyALLAH nak gtry buat roti ni plak..
    Anonymous said...
    sedapnye klu mkn panas2 ni :)

Post a Comment



About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG