Salam semua. Moga hari ini memberikan keceriaan dan kegembiraan buat kita semua. Sekarang ni dijepun dah beralih musim ke musim luruh. Bila musim luruh ni cuaca agak selesa je dirumh. hanya kadang kala saja agak sejuk juga tapi minggu ni cuaca dan suhu amat selesa. Bila berada di negara 4 musim ni memang perlukan perancangan yang rapi tentang barang-barang keperluan dan baju. Minggu lepas ita sibuk simpan semua baju dan peralatan musim panas dan bersedia dengan barang-barang untuk musim luruh dan musim sejuk. Senang bukan apa diJepun ni rumah nya kecil je jadi tak boleh nak letak semua benda jika barang itu tak diperlukan boleh la disimpan di stor atau kotak.. kalau tak nanti habis ruang dalam rumah nak duduk pun tak de tempat..:P
Okla hari ini nak kongsi resepi Talapia Bakar Berempah Woku. Menu ni pun sebenarnya menu 2 minggu lepas kalau tak silap.. lama dah.. hihiihi..Ita beli talapia ni bukan yang segar macam di Malaysia tu senang dapat, ita beli yang frozen je. Memang dah beli minggu tu waktu order ayam dan daging halal tetiba nampak talapia ni terus beli sekali. Bila nampak je resepi ni dirumah Mas duniaku terus rasa nak buat. Alhamdulillah sedap ikan bakar ni.. suka ita dengan resepi ni.. Kalau guna ikan segar lagi manis dan sedap...:)
Bagi yang nak cuba boleh la cuba resepi ini.. memang berbaloi.. resepi asal dari dapur kak ummi dan kak ummi ambil di majalah sedap.. terima kasih semuanya.. ita kongsikan disini pula ye..:)
Talapia Bakar Berempah Woku
Bahan : (akak wat sukatan untuk seekor ikan)
- 2 ekor (550 gm) ikan siakap - dikelar-kelar -
- 2 sudu teh air perahan limau nipis
- 1 sudu teh garam
# Lumur ikan siakap dengan limau nipis dan garam. Perapkan 15 minit. Bersihkan dan ketepikan.
- 8 helai daun limau purut - buang tulangnya dan hiris halus
- 4 helai daun pandan - hiris halus
- 2 helai daun kunyit - hiris halus
- 3 batang serai - ambil putihnya dan hiris halus
- 5 tangkai selasih - diambil daunnya
- 2 biji tomato merah - potong dadu
- 250 ml air
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu teh gula pasir
- 2 tangkai daun bawang - dipotong-potong
- 3 sudu makan minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar :
- 12 biji bawang merah
- 7 biji cili padi merah
- 5 biji buah keras - bakar kejap
- 3 cm kunyit hidup - bakar
- 2 cm halia
Bahan Pelengkap :
- Daun senduduk secukupnya
- 1 biji timun - dipotong serong
- 4 tangkai selasih
- 6 biji cili padi merah hiris untuk tabur
Cara Memasak :- Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan, daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.
- Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
- Masukkan air, gula pasir dan garam. Masak sehingga matang dan mendidih.
- Masukkan daun selasih dan ikan siakap. Masak sehingga kuah menyerap.
- Sediakan alluminium foil yang telah digriskan sedikit minyak dan letak angkat ikan tadi di atas alluminium foil.
- Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
- Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.
- Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi hiris.
- Selamat menjamu selera!!! Hingga menjilat jari uuuuu...
Baru mama bakar ikan tom yam ni dah ada kat sini bakar berempah woku!! hissh sungguh menyelerakan betul!!!
susahnya kat sana ye nak mkn lauk2 mcm kat m'sia ni nak kena order frozen.. hehe.. sabor jelah kan..
resepi ni mmg best.. bumbunya secukup rasa.. cuma yg potong stim tang hirisan2 daun pandan & daun limau purut tu.. hehe.. walaupun akak dah kurangkan sukatan daun2 tu.. tp tetap berserabut & nak kunyah tak syok sbb daun tu akak kasar & byk fiber.. hehe.. tp kalau daun kunyit tu okay sbb dia lembut.. lenkali kalau nak buat akak skip jer tang 2 jenis daun tu.. hehe..
Wah itaaaa... kecur kak Naz tgk ikan tu..
terbau-bau wanginya sampai dapur bundo ni. Sedapp...
Sinipun dah hujung2 musim panas....Maghribpun awal. sedap nampak ikan talapia bakar Ita tu.kalau ikan talapia senang dpt fresh kat sini mcm di Msia...
kat jepun pun dapat makan ikan talapia kan.. ok jugak tu.. nak2 bila dah dibakar macam ni.. mesti sedap..
izah.. tapi yang ni frozen punya.. kalau dapat yang fresh sedapnya
kak ana.. yup makan dengan nasi panas memang terangkat
ez.. ye sedap ez senang dah dapat ikan talapia kalau nakkan
kak ida.. sedap resepi ni kak ita suka kak
kak ummi sama la ita pun sekali sekala je kak
kak naz.. ye kak sedap ita suka iakan ni kak
mamasya. tu la sama la ita pun kat sini cepat je maghrbnya