25 June 2009

Bun inti coklat dan kismis


Ini pun adalah diantara roti yang ita buat mlm tadi.. hehehe.. tapi intinya adalah pes coklat dan kismis.. Sedap sebab anak-anak ita suka.. pes coklat ni ala-ala nutella. Dalam resepi asal guna kacang merah tapi ita ada mood M sikit nak buat lagi pun kurang laku kacang merah kat rumah ni.. nanti penat je buat... Resepi ni ita guna resepi yang biasa ita buat tapi design ni tgk kat website cookpad japan..

Bahan-bahan
120ml susu segar
50g telur
300g tepung roti
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
60g butter
1 sudu kecil dry yeast


inti
Pes coklat
Kismis hitam

1. Masukkan semua bahan doh ke dalam breadmaker dan tekan butang doh.
2. Setelah siap tumbuk angin dan bahagikan beberapa bahagian. Ikut kebesaran sendii
3. amik satu dan canai memanjang dan letakkan pes coklat dan kismis.
4. tuttup bahagian yang telah diletakkan pes dan kismis tadi.
5. Potong memanjang dua atau 3 bahgian di tengah2 roti tadi..
6. setelah itu pusing.. setelah pusing buat bentuk bulat.
7. siap ..bakar pada suhu 180 selama 15-20 minit..

kalau tak faham tanya ye.. atau leh la gi cook pad...

2 Comments:

  1. blogresipi said...
    Wah kak Ita.. kali nie coklat n kismis plak yer... comey je bentuk roti tue berbunge bunge... kalau kite yg buat harus meleleh keluar cokelat tu..heheh
    Juwita Jamaludin said...
    to ijan.. tak meleleh ijn kalau guna pes coklat aau nuttla.. kalau yang cair nanti meleleh

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG