10 December 2010

Entry tak de gambar

Dah nak masuk seminggu tak masuk entry kat blog ni.. bukan apa sebenarnya kamera tak de .. sebab hubby bawa pergi singapura ada conference disana. Kali ni conference di singapura saya dan anak2 tak ikut sebab pertama tiket yang mahal. Bila difikir2kan balik Singapura sebelah malaysia je insyaAllah jika ada rezeki boleh pergi nanti. Jadi suami buat tukaran disebabkan saya tak ikut ke Singapura dia benarkan saya pulang ke Malaysia. Jadi saya bagi cadangan biar la mak ayah mertua saya yang ke Singapura sambil jalan2 dan tak la rugi sangat sebab suami saya menyewa bilik yang agak besar juga. Jadi tinggal la kami bertiga dirumah di jepun ni .. buat pertama kalinya saya ditinggalkan di Jepun ni tanpa suami disisi selama 5 hari 6 malam. Mulanya risau juga tapi alhamdulillah jangan fikir sangat yang suami di Singapura anggap di Lab Universiti je so tak la terasa sangat sunyinya. Tambahan kerenah anak2 yang pelbagai membuatkan saya rasa tak sempat nak sunyi dan sentiasa ceria. Hanya dugaan saya hari kedua badan Fathnin mula panas menandakan nak demam kemudian Fateh pula menunjukkan tanda yang sama.. tindakan saya hanya sentiasa jaga suhu badan kedua2 anak kesayangan saya dan memberi ubat yang memang sentiasa ada dalam simpanan. Alhamdulillah panas badan tidak melarat tambahan suami sentiasa menelefon kami untuk mengetahui keadaan kami disini.


Bercerita tentang balik malaysia memang tak de dalam perancangan sebenarnya sebab tahun lepas saya berkesempatan pulang 2 minggu sewaktu adik saya kahwin. Tapi bila suami dapat pergi conference dan kebetulan Air Asia baru dilancarkan di Jepun ni jadi kami mencuba nasib untuk membeli tiket promo yang ditawarkan. bayangkan la bermula dari 5000 yen iaitu dalam RM199 satu hala pergi balik campur tax semua baru Rm500 murahkan.. Jadi hari tu kami cuba la nasib untuk dapat tiket 5000 yen ni disebabkan tarikh yang dipilih adalah waktu cuti musim sejuk diJepun ni jadi untuk tiket ke Malaysia kami tak dapat tiket murah 5000 yen tu hanya balik ke Jepun sahaja yang dapat.. Walaubagaimana pun total tiket seorang dalam Rm800 ++ je seorang kira murah la juga dari harga yang biasa ditawarkan dalam RM 2500 keatas untuk prgi dan balik. Kali ni saya balik selama sebulan 2 minggu lebih kurang sebab nak tunggu tarikh kakak dan adik ipar saya bersalin untuk lihat baby2 mereka suami pula hanya pulang 2 minggu je. Kalau tak tengok sekarang kena tunggu tahun 2012 baru berkesempatan nak tengok baby tu nanti.. walaupun sekarang ni jepun dan Malaysia tu dekat je kalau depan komputer tapi nak juga kucup2 baby baru kakak dan adik saya.
Ok la jadi ini adalah entry yang pertama dalam blog ni yang tak de gambar.. hihiihi.. macam tak leh ambil dari kamera iphone tapi saja nak membebel kat sini sebenarnya..

06 December 2010

Salam Maal Hijrah. Minggu ni duduk rumah jela sebab dah penat minggu lepas macam2 urusan. Itu pun esok ada delegasi dari Utem Malaysia nak datang rumah abang puza sebelah rumah ni jadi ita kena tolong masak2 sikit.

Sebenarnya entry hari ni nak cerita minggu lepas kami ada tournament badminton untuk warga malaysia diJepun di Yamanashi. Sebenarnya ini kali ke2 kami join.. tahun lepas join juga. ceritanya disini. Alhamdulillah tahun ni team Yokohama lelaki dan perempuan dapat gold medal. Rasa sangat puas hati dan seronok sangat sebab kami memang main badminton tiap minggu jadi bila join tournament macam ni bila menang rasa berbaloi sangat. Untuk team lelaki memang sangat sengit sebab 10 team yang hantar. Tapi tahun ni ada juga daerah yang join tahun lepas tak hantar team, untuk team perempuan pula hanya 3 team yang hantar sama macam tahun lepas iaitu Yokohama, Toyama dan yamanashi. Tahun lepas team perempuan dapat nombor 2 tapi tahun ni meningkat dapat nombor 1 dan team lelaki tahun lepas no 3 tahun ni dapat nombor satu juga.


Team lelaki Yokohama


Team perempuan Yokohama


Rehat2 bersama nik, Shaf dan salmi


Team perempuan yang main untuk single Aliza dan double 1 ita dan mariam dan untuk pasangan double 2 Mijah dan Fatin. Tahun lepas untuk double 2 ni Adnin dan aishah tapi disebabkan 2 player ni cuti bersalin nasib dapat cari adik yang nak masuk juga tournament ni. Tak lupa juga pengiring perempuan yang pergi iaitu Nik, salmi dan Shaf. sangat puas hati tahun ni sebab dua2 team dapat gold medal.


Lawan dengan toyama




Abang Fariz lawan final



Di harap tahun depan dapat join lagi sebelum balik for good ke Malaysia.

01 December 2010


salam semua.. beberapa hari ni ada buat 2 muffin tapi tak sempat ambil gambar yang sempat muffin pisang ni je muffion strawberi tak sempat dah kena ngap.. lagi pun waktu tu tak de mood nak posingkan muffin tu.. :) sekarang ni sejuk perut asyik minta diisi je la. tu yang buat muffin2 ni senang nak makan.. tapi sekejap je dah licin sebab Fateh suka muffin senang di nak makan. resepi tengok kat rumah As.. resepi asal dari kak ummi.. thanks ye


Bahan:
A
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula kastor
1 sudu besar baking powder
1/2 sudu teh garam

B
1 biji telur (L)
1 cawan susu segar
1/2 cawan minyak masak (mentega cair)
1 cawan pisang lecek kasar
2 sudu cream corn

1 sudu besar coklat paste


Topping: Coklat chip/ Walnut/ apa apa yang disukai


Caranya:
  1. Ayakkan tepung bersama baking powder dan satukan semua bahan A ke dalam satu bekas. Ketepikan.
  2. Satukan telur, susu segar dan minyak dan gaul hingga sebati.
  3. Masukkan adunan susu segar tadi ke dalam bahan A dan gaul sebati. Jangan gaul terlalu lama, cukup sekadar bersatu.
  4. Masukkan pisang yang dilecek kasar tadi. Bahagikan 2 adunan, dan masukkan coklat paste ke dalam satu adunan.
  5. Kemudian cedokkan ke dalam muffin pan dan selang selikan untuk marble kan muffin.
  6. Bakar pada suhu 190 C selama 25 minit.

26 November 2010

Kebab Ayam


Kebab ayam.. antara makanan yang senang nak makan dan senang juga nak buat. Di japan ni banyak kali juga dah beli kebab yang dijual di kedai2 halal.. tapi di Yokohama ni tak pernah beli selalu beli jika ke Tokyo atau hari tu di Osaka. Jadi sebab tengah beli barang2 dapur online di kedai halal haritu nampak Roti pita ni, terus je order. Sebenarnya boleh buat sendiri ye.. nak resepi tengok sini tapi saja penyakit M datang plak jadi beli je la tinggal nak masukkan inti je.. yang paling seronoknya order untuk 5 keping tapi dia bagi 10 keping lepas tu harga sama untuk 5 keping.. seronok sangat..Alhamdulillah.. thanks baticrom moga perniagaan akan terus maju..

jadi nak buat inti kebab ni biasanya ita buat cara ita la.. papa suka je cara ita ni.. kalau sesiapa yang berminat nak cuba boleh cuba ye... Tapi kalau tak sedap jangan marah.. hihihhihi..

bahan-bahan ( untuk 5 biji kebab)

bahan ayam perap dan goreng
4 keping daging ayam tanpa tulang
1 sudu jintan putih
1 sudu jintan manis
sedikit kunyit dan garam
setelah digoreng di potong kecil2

bahan tumis
1/4 biji bawang besar- dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 sudu kecil cili serbuk/cili kisar
sedikit lada putih
sedikit lada hitam
2 sudu sos tomato
2 sudu sos cili.
sedikit lobak merah
sedikit kobis

bahan lain
kobis
salad
bawang besar dihiris
timun
tomato hiris
sos tomato/cili
mayonis atau apa2 salad dressing

Cara-cara
1. Tumis bahan tumis di dalam kuali. Kemudnia masukkan sos tomato dan sos cili.. kemudian masukkan ayam yang telah digoreng dan di potong kecil2 tadi.
2. setelah itu masukkan kobis dan lobak merah. setelah masak perasakan dengan garam. ketepikan
3. potong bahan2 lain dan masukkan kedalam roti pita. masukkan inti kebab tadi dan letakkan sos dan dreesing yang digemari.
4. siap..

24 November 2010

Sambung cerita di kawasan Takao tempohari. Setelah puas melihat pemandangan di kawasan gunung Takao kami ke satu lagi tarikan di kawasan ini iaitu Trick Art Museum. Untuk masuk ke muzium ini bayaran 1300 yen seorang bagi dewasa dan 500 yen bagi kanak-kanak. Setelah membeli tiket masuk kami diberi penerangan tentang muzium ini dan diterangkan bagaimana trick yang ada disebalik gambar2 yang tersedia disini. Amat menarik dan ianya betul2 menguji minda dan pandangan mata.








Bangunan muzium ini 2 tingkat jadi jika ingin ke tingkat 2 kami perlu mencari tangga yang tersembunyi supaya boleh ke tingkat 2 tersebut. Sehelai kertas diberi sebagai penunjuk arah untuk mencari tangga tersembunyi tersebut. Fathnin enjoy sangat dengan trick yang ada di muzium ini. Jika ke Takao muzium ni perlu dilawati kerana ia amat menarik.











setelah penat dan puas melihat semua yang ada di dalam muzium ini kami keluar dan diberi 3 coin yang boleh ditukar dengan air percuma. Kami duduk sebentar menikmati minuman coklat panas sambil papa mencari tempat yang sesuai untuk solat maghrib.

23 November 2010

Dah lama tunggu hari yang papa tak busy nak ajak pergi tengok Koyo ( autumn leaves). Sebab macam bunga sakura juga daun-daun yang bertukar warna ni ada masa kemuncaknya sebelum luruh. Tambahan jika selalu hujan lagi cepat luruhnya. jadi kebetulan hari ini Fathnin cuti sekolah dan memang dah plan dengan papa dah booking cuti papa hari ni nak ajak papa tengok koyo ni. kalau lagi lambat takut dah tinggal ranting je.. lagi pun lepas ni lagi banyak perkara yang papa kena uruskan tambahan sikit lagi papa ke singapura pula untuk menghadiri conference disana.

Tapi kita hanya merancang tapi tuhan menentukan tengok cuaca pada hari ni tak mengizinkan..sebab kat sini kalau nak merancang perjalanan tengok forecast weather dulu supaya tahu hari tu cuaca elok ke tak.. jadi rasa macam frust je sebab ramalan menujukkan seharian hujan.. bangun pagi pun rasa liat je sebab tak jadi pergi jalan2... tapi pada pukul 1030 pagi tgk hujan berhenti so papa kata kita pergi la bawa payung sebab nak pergi hari lain takut papa dan Fathnin tak cuti jadi kami pergi je... kami keluar lepas solat zohor pada pukul 1130 pagi .. papa ada urusan sikit di yokohama pukul 1245 kami bertolak ke Mt Takao..Perjalanan kami mengambil masa 1 jam 30 lebih kurang dengan menaiki 3 kali pertukaran keretapi.. Alhamdulillah memang tak hujan seharian sepanjang perjalanan ke sana... lebih kurang pukul 2.15 kami sampai di area Mt Takao.. memang cantik permandangan disana dan rasa seronok sangat..







Untuk naik ke Mt Takao ni ada 3 cara satu naik cable car dengan bayaran 900 yen bagi 2 hala, kedua naik chair lift dan jalan kaki.. jadi kami pilih naik cable car sebab sesuai jalan dengan anak-anak ni. Agak curam juga nak mendaki Mt Takao ni.. walaupun naik cable car tapi rasa juga kecuramannya..


setelah sampai di puncak jam menunjukan pukul 245 petang.. agak kurang bernasib baik sebab cuaca agak berkabus dan ita tak dapat nak ambil gambar permandangan yang cantik dari atas gunung tu.. Ada beberapa kawasan menarik disini yang boleh dilawati tapi disebabkan keadaan berkabus tak dapat nak ke kawasan itu.









setelah penat dan puas berjalan kami pun turun menaiki cable car dan terus ke Trick art museum. sambung di entry seterus ya..

21 November 2010

Hari Persembahan Tadika Fathnin

Weekend yang sibuk bagi kami minggu ini. Kelmarin ada majlis yasin bagi warga yokodai (Yokohama universiti)dirumah ita ni.Semalam ada perlawanan persahabatan badminton lelaki diantara warga malaysia di Yokohama dan di Chiba. Macam biasa kami memang main badminton setiap minggu jadi untuk meraikan kawan2 yang datang dari jauh papa suruh mama buatkan bentou sikit masak dari pagi lagi. Ingat sempat ke kelas bahasa jepun tapi tak juga sempat sebab papa pagi tu ada kelas sampai pukul 12 jadi buat bentou dan uruskan urusan anak2 dan rumah tangga .. papa balik je kata tak payah la mama ke kelas sebab takut mama penat katanya.. memang penat sikit rasa so.. poteng la ke kelas semalam.



Hari ni pagi2 dah bangun sebab Fathnin ke sekolah ada hari persembahan disekolah. Semua ibubapa datang untuk lihat persembahan anak-anak setelah penat berlatih.






nampak seronok fathnin walaupun mula2 muka waktu buat persembahan tu malu2 bila nampak mama dan papa je terus bersemangat. seronok rasa bila fathnin ada confident buat persembahan di hadapan ramai orang. Disebabkan persembahan dibuat di Dewan yang baru di tadika Fathnin ni agak kecil, ibu bapa boleh memilih untuk melihat persembahan anak2 sama ada pada pukul 940 pagi atau pukul 11 pagi, Jadi kami sekeluarga memilih untuk melihat persembahan Fathnin pada pukul 940 pagi. jadi anak2 sebenarnya kena ulang persembahan 2 kali untuk ibu bapa melihat persembahan.







waktu nak balik tu jumpa Yuka, kawan ita yang anaknya juga satu kelas dengan fathnin. Dia la satu2 kawan yang baik dan selalu tolong ita yang lain takut-takut nak cakap dengan ita sebenarnya sebab diaorng tak boleh berbahasa inggeris, dioarang nak cakap bahasa jepun pula dengan ita mungkin agak terbatas sebab ita belum boleh menguasai bahasa jepun dengan fasih. lagi satu yang ita suka sangat dengan Yuka ni dia amat peramah dan baik hati, rajin menolong dan ita senang sangat dengannya. Tapi ada berita sedih dia terpaksa pindah ke kobe dirumah maknya kerana nak menjaga maknya yang sakit. jadi mulai bulan 12 ni ita dah takde kawan dah di tadika tu.. rasa sedih sangat tadi waktu jumpa dia rasa nak menangis je sebab dia pun rasa sedih juga nak berpisah. Moga lepas ni ita kena berusaha lagi untuk belajar dan cakap bahasa jepun supaya ada mama2 kelas fathnin ni nak sembang2 dengan ita.. huhuhu..

20 November 2010

Apam mekar


Apam mekar ni kuih untuk minum petang minggu lepas... Saja buat sebab nak makan.. tambahan haritu buat apam dot2 tu anak suka sangat.. Jadi cuba resepi yang ini plak.. anak ita letakkan jem blueberry diatasnya sebab dalam apam dot-dot ada blueberry. resepi dari rumah kak hanieliza. thanks kak ita share disini ye.

Bahan
250 gm gula
2 biji telur
1 s/k esen vanilla
200 ml susu segar
300 gm tepung gandum
1 s.k ovallate

pewarna merah dan hijau
acuan kertas

Cara
1. Panaskan kukusan
2. Pukul gula dan telur sehingga kembang dan gebu.
3. Masukkan essen vanilla dan pukul lagi.
4. Masukkan tepung gandum, susu dan ovallate. Pukul lagi sehingga gebu.
5. Bahagiakan adunan kepada 3 mangkuk.
6. Masukkan perwarna merah dan hijau dalam mangkuk yg berasingan.
7. Masukkan adunan dalam pelastik piping bag setiap warna yg berlainan.
8. Picitkan serba sedikit setiap warna kedalam acuan kertas.
9. Letakkan acuan kertas dalm acuan apam dan kukus selama 15 minit.
10. Bila telah masak angkat dan hidangkan.

19 November 2010

Strawberry Cheesecake


Dah lama tak buat cheese cake kebetulan ada majlis pada malam ni dan hubby suruh buat kek untuk abang puza sempena hari jadi nya jadi ita plan nak buat strawberry cheesecake. Bahan pun ada dalam peti sejuk ni lagi pun makan cheese cake ni kena buat waktu ramai orang kalau buat untuk family je memang lambat nak menghabiskannya.. cari resepi jumpa resepi jumpa di blog kak hana.. alhamdulillah sedap kek nya..

Bahan-bahan
Bahan-bahan A:
250 gm biskut mudah hadam
125 gm mentega tanpa garam -

Bahan-bahan B:
200 ml krim putar(whipping cream) - campur yogurt
250 gm krim keju
165 gm gula kastor - buh 140g
1 sudu besar jus lemon
ita tambah 1 sudu besar jem strawberry

Bahan-bahan C:
15 gm gelatin halal
100ml air
- campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit ( gune air panas, kacau dan sejukkan)

Bahan-bahan D
1 pack strawberry - potong jgn besar sgt, nanti berat dan jatuh ke bawah.

Topping:
150 ml jus strawberry - gune jem stoberi jerk + 1sudu mkn gelatin + air sedikit = msk secara double boiler. Suamkan seketika then curahkan atas kek.
1 sudu besar tepung jagung - x ltk

Cara-cara

  1. Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci.
  2. Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
  3. Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
  4. Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
  5. Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
  6. Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
  7. Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim cheese td keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah strawberry.Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam.
  8. Buat topping buat seperti diatas.
  9. Tuangkan jus stoberi hingga habis. Atur buah stoberi. simpan dlm peti ais skali lagi sebelum dihidangkan.


17 November 2010

Autumn 2010


Semalam balik dari sekolah fathnin ajak ketaman dekat dengan rumah ita ni. Mitsuzawa park jadi tengok cuaca pun elok jadi bawa la fathnin dan fateh ke taman selepas call papa minta izin keluar. Ita ni memang bukan jenis rajin keluar rumah sebenarnya.. kalau jalan jauh2 tu suka la tapi kalau keluar rumah dekat ni atau saja lepak2 luar rumah memang kurang sikit.. Kalau kat Malaysia pun begitu keluar rumah sekadar siram pokok bunga yang nampak kering dan nak ambik surat yang lain tu lepas balik kerja ke terus duk dalam rumah.. kalau orang tak faham tentu kata sombong ye tak...




Sekarang ni musim luruh (autumn) memang cantik permandangan di jepun ni.. Sejak balik dari Korea belum sempat berjalan untuk ambil angin lagi sebab banyak urusan kerja papa dan urusan lain yang dibuat bila ada kelapangan tak sempat nak ke taman untuk melihat daun merah. Di Jepun bila musim luruh je mula la ambil gambar daun yang bertukar2 warna sebalum ia gugur dan tinggal batang pokok je. Di mitsuzawa park ni daun dah mula gugur dan permandangan pokok nya biasa je.. sebab cari juga pokok momiji (maple) tapi tak de... waktu pergi taman tu adik nampak seronok sangat sebab dapat ke taman tapi tengah jalan je dia tidur sebab sedap agak nya ditolak dalam stroller sambil angin sejuk yang meniup. jadi kurang la sikit excited kakak nak main sebab tak de kawan. main pun sekejap je pastu main di taman kecil yang dekat dengan rumah plak.




;;
There was an error in this gadget

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG