09 June 2009

Laksa Tepung Beras


Alhamdulilah rasa best sangat dapat buat laksa sendiri.. Rasa tak percaya plak.. hehehe.. nak cari laksa kering tak tahu kat mana jadi ita cuba buat sendiri berdasarkan resepi kat dalam myresipi.. sedap menjadi laksa ku... Thanks to ida yang bagi resepi ni..kuah laksa asamnya pun dah siap..Nak makan laksa jap.. lalalalla.. bestnya


Bahan-bahan ( 2 org )
2 cwn tepung beras
2 cwn tepung gandum
Sdkt tepung ubi ( ita guna tepung jagung)
Sdkt air panas
Sdkt air sejuk

Cara-cara
1.Tuangkan sdkt air panas ke dlm tpg gandum,tpg beras & tepung ubi.
2.Gaul sebati
3.Kemudian campurkan air sejuk
4.Tekan adunan dlm periuk di atas api yg berisi air mendidih.Acuan yg saya gunakan ialah acuan maruku. ( ita guna nozel untuk isi cream kat dalam roti)
5.Bila dh terapung..maknanya dh msk le tu.Toskan..rendam dlm air sejuk.Toskan.Siap

3 Comments:

  1. blogresipi said...
    Rajinnye akak siap buat laksa sendirik lagi..saya selalu bantai makan dengan rice noodles je..kadang2 meeuson pun jadi.heheh
    Juwita Jamaludin said...
    hehehe tak tahu nak makan dengan apa sebenarnya.. cuba la buat sendiri.. alhamdulilah sedap..
    sitisifir10 said...
    Saya yang dok kat Malaysia tak pernah buat pun padahal kat sini bukan takde bahan nak buat.....huhu

Post a Comment



There was an error in this gadget

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG