16 June 2009

Roti Arab


Hari n breakfast roti arab.. hihihihi.. semalam seharian jalan-jalan ke Machida.. rupanya besar bndar machida ni dan banyak shopping complex menarik.. tapi sayang lupa bawa camera jadi tak dapat la nak merakamkan detik-detik di machida hehehehe..
Insya Allah nanti mungkin pergi lagi.. Ok berbalik cerita roti arab ni.. meroti lagi yek.. wah banyak la yis masuk dalam badan minggu ni.. hihiihi.. yela itu yang senang kebetulan nak masak sardin dengan kari ayam.. jadi buat roti arab ni juga.. sedap hanya kurang kembung la sebab tak tunggu sejam kot.. tak pe lain kali buat lagi... resepi yang mudah ita ambil dari sofinar myresepi..

Bahan-bahan
2 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar gula
300 ml air suam
6 g yis
500g tpg gandum

Cara-cara
1.mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam
2.tepung di gaul dengan yis
3.Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental
4.perap selama 1jam dalam beg plastik yang tertutup atau bekas yang tertutup
5.Uli semula dan buat bulat2 dalam 18 biji
6.Canai nipis lebih kurang 0.4 cm
7.panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.
8.Sedap dimakan bersama kari ayam dan daging

2 Comments:

  1. blogresipi said...
    Akak, kite baru jer makan nie dua hari lepas...bestnye makan dengan sardin tu kan.. :)
    Juwita Jamaludin said...
    tula sedap ijan.. nanti2 akak akan buat lagi kasi kembung banyak plak.. hehehehe

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG