Hari ni cuba buat takoyaki.. Ini pun Aishashaheer yang belikan acuannya.. Thanks aisha dapat juga akak buat takoyaki ni.. Hubby ita sejak berada dinihon ni suka sangat makanan jepun.. so kena la belajar-belajar buat.. heheheh.. Ok la sedap ita guna resepi dari blog aisha juga.. resepi aisha ni ambil dari blog kak za.. thanks ye aisha...
Bahan-bahan-cukup untuk 16 biji takoyaki
150 gram tepung gandum
25 gram potato starch
1 biji telur
200 ml susu segar
200 ml air - tak sampai 200ml guna
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk pati ikan bilis
1 sudu teh garam
2 batang lidi sate
**Bancuh semua bahan dan biarkan seketika.
Kobis-cincang halus
Daun bawang-potong
Isi udang/sotong/sosej atau cheese
Bonito flake
Mayonis
Sos kicap
Campuran kicap manis, 1 sudu besar hoisin sos dan seasoning ita guna soso tomato + soso cili + kicap
Cara-cara
1. Bancuh semua bahan dan biarkan seketika.
2. Panaskan acuan takoyaki.Masukken sedikit minyak.
3. Bila panas,masukkan adunan tepung sebanyak separuh acuan.Kemudian amsukkan udang/sotong.
4. Taburkan daun kobis dan daub bawang.
5. Penuhkan acuan dengan adunan tepung,biar hingga melimpah ruah
6. Balikkan adunan dengan 2 batang lidi.
7. Letakkan sedikit minyak ke atas takoyaki,sambil terus memusingkan takoyaki dengan lidi sate hingga masak sekata.
8. Masukkan ke dalam pinggan,tuangkan sos,mayonis dan tabur bonito flake ke atasnya.
Sumber : http://zaliana.blogspot.com/search/label/Makanan%20Jepun
Labels: Westen