28 June 2009

Takoyaki


Hari ni cuba buat takoyaki.. Ini pun Aishashaheer yang belikan acuannya.. Thanks aisha dapat juga akak buat takoyaki ni.. Hubby ita sejak berada dinihon ni suka sangat makanan jepun.. so kena la belajar-belajar buat.. heheheh.. Ok la sedap ita guna resepi dari blog aisha juga.. resepi aisha ni ambil dari blog kak za.. thanks ye aisha...

Bahan-bahan-cukup untuk 16 biji takoyaki

150 gram tepung gandum
25 gram potato starch
1 biji telur
200 ml susu segar
200 ml air - tak sampai 200ml guna
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk pati ikan bilis
1 sudu teh garam
2 batang lidi sate
**Bancuh semua bahan dan biarkan seketika.

Kobis-cincang halus
Daun bawang-potong
Isi udang/sotong/sosej atau cheese
Bonito flake
Mayonis

Sos kicap
Campuran kicap manis, 1 sudu besar hoisin sos dan seasoning ita guna soso tomato + soso cili + kicap

Cara-cara

1. Bancuh semua bahan dan biarkan seketika.
2. Panaskan acuan takoyaki.Masukken sedikit minyak.
3. Bila panas,masukkan adunan tepung sebanyak separuh acuan.Kemudian amsukkan udang/sotong.
4. Taburkan daun kobis dan daub bawang.
5. Penuhkan acuan dengan adunan tepung,biar hingga melimpah ruah
6. Balikkan adunan dengan 2 batang lidi.
7. Letakkan sedikit minyak ke atas takoyaki,sambil terus memusingkan takoyaki dengan lidi sate hingga masak sekata.
8. Masukkan ke dalam pinggan,tuangkan sos,mayonis dan tabur bonito flake ke atasnya.

Sumber : http://zaliana.blogspot.com/search/label/Makanan%20Jepun

3 Comments:

  1. blogresipi said...
    Kite tak pernah makan lagi takoyaki neh.. tp nampak sedap jer.. camano rasanya nie kak?
    Juwita Jamaludin said...
    akak pun kat sini baru belajar makan... hehehe.. rasa macam cucur sikit.. tapi ok la sedap bagi akak..
    sesengal ubi said...
    akak kt ner nk beli tmpt wat tokiyaki 2...ske bace blog akak...best sgt...

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG