03 June 2009

Okonomiyaki


Breakfast dengan Okonomiyaki ni sebab tak pernah makan hanya tengok orang buat dan jumpa juga tepungnya kat supa tapi tak berani beli sebab ita tak pasti bahannya.. heheheh... Jadi semalam minta kak hana resepi thanks kak hana. ini pun ambil dari kak aishah terima kasih ye resepinya.. disebabkan tak sure mana sos okonomiyaki yang boleh ita buat sendiri.. pandai-pandai je.. hehehe. ita masukkan sos tomato, sos cili dan kicap jepun gaul bagi sebati.. sedap rasanya..

Bahan-bahan
100gm tepung gandum ]kat sini tepung yg siap tu ada,tp ade serbuk penaik yg tidak dipasti sumbernye
1/2 s/k serbuk penaik
1 biji telur
100ml air
sedikit garam
sedikit gula
pati ikan katsuo/pati bilis
250gm kubis disagat
sedikit sakura ebi/udang baring

Bahan topping
sos okonomiyaki ( ita takde tak sure yang mana boleh )
mayonis
nori hancur
parutan ikan katsuo/ikan aya

Caranya
1.Gaul semua bahan sehingga sebati.
2.Sapu sedikit minyak pada kuali, buat cam lempeng.
3.Terbalikkan serta goreng sampai masak.
4.Siap utk ditopping (kat bwh nih cara kite topping

4 Comments:

  1. Aishah@Ariffin@Aqil said...
    salam ita...
    tak silap,hubby kite beli brand topvalue (jusconyer brand)lain dr tu byk yg tak boleh...
    hana said...
    yup! tol tuh ita! satu jenis jek yg leh makan! yg len tak leh... cari la.. br dpt rasa kesedapannya! ehehehe.. eh tk penah wat takoyaki ke? sos itam tuh sos okonomiyaki jugak!
    Jiya said...
    suka makan okonomiyaki kat kedai ja. akekekkeke.. nak wat sendirik tak reti. kak ita leh tolon watkan.. nak suh kak hana takleh sbb dia dekutt.. hahahaha
    Juwita Jamaludin said...
    to kak aisha.. thanks ye bagi sos apa yg boleh.. nanti nak cari kat saty..

    to kak hana nak buat tapi tak de acuan la.. nak kena li dulu mahal tak

    to jiya.. lawak la jiya ni.. leh je akak buatkan.. bila nak posnya.. haahhaha

Post a Comment



There was an error in this gadget

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG