18 June 2009

Daging Lada Hitam


Daging masak lada hitam menu yang simple dan senang masak kalau tak tahu nak masak apa. Saja nak masukkan juga kat sini .. hihii.. walaupun ramai yang tahu masak lada hitam ni senang je.. hahahaha.. setengah orang buat macam-macam cara.. tapi ni ita buat yang paling mudah dan ringkas.. bagi tekak ita yang dah biasa makan hasil tangan sendiri ni ok je...


Bahan-bahan
300 g daging direbus dahulu jika nak kan lembut
1/2 biji bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
1 sk lada hitam (ditumbuk kasar)
1 sk sos tiram
1 sk sos lada hitam terpulang bagi yang rasa lada hitam lebih
1 sk kicap pekat
1 biji cili merah dihiris
sedikit garam
sedikit gula
1 biji kentang besar dipotong panjang optional
1/2 batang lobak merah dipotong panjang optional

Cara-cara
1. goreng kentang hingga sedikit kekuningan dan ketepikan
2.Panaskan 2-3 sb minyak masak dlm kuali dan goreng daging hingga separuh garing.
3.Di dlm kuali yg sama setelah daging nampak empuk masukkan bawang putih dan bawang merah.
3. setelah tu masukkan lada hitam dan juga kicap pekat. Kacau sebati. Maukkan lobak merah. Masukkan pula sos tiram, cili merahdan kentng yang telah digoeng tadi . perasakan dengan garam dan gula.Kacau lagi.

3 Comments:

  1. Jiya said...
    sedap nighh... resipi paling ringkas.. kehkehkeh! dulu buat jg skrg ni jek kurang. FIL tu tak leh makan black paper... gatal kaki la gatal tgn la. jd terus malas nak masak... hehehe
    blogresipi said...
    Simple2 tapi best tau kak...
    Juwita Jamaludin said...
    to jiya..
    siannya.. tak pe bila2 buat la dua lauk kalau jiya nak makan lauk ni.. hehehe

    to ijan
    tula .. mula malas je nak post kat sini.. lauk simple pun nak postkan .. hehehe

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG