20 June 2009

Brownies cheese cake


Dah lama tak buat kek jadi rasa nak makan kek coklat dan cheese cake jadi ita try kek ni.. sedap.. tambah jika guna coklat yang sedap untuk kek coklat tu.. ita buat setengah aduanan je.. senang nak buat dan bahan pun mudah... resepi dari s shamen myresepi.. buat ni pun sebab cadang nak bawa g main badminton petang ni.. ramai leh makan .. kalau buat waktu hari biasa nanti ita yang makan banayk.. hehehe


Bahan-bahan ( Acuan 9 inci )

* **Bahan Brownie**
* 300gm dark chocolate
* 2/3 cawan gula
* 150gn butter
* 1 1/2 cawan tepung gandum
* 1 1/4 cawan whiping cream
* 1 1/4 cawan sour cream (saya guna plain yogurt)
* 2 biji telur
*
* **Bahan Cheese**
* 250gm cream cheese
* 1/3 cawan gula
* 1 biji telur

Cara-cara

1. Cairkan butter, chocolate & gula atas api sederhana.
2. Pukul telur..tak payah sampai kembang. kemudian masukkan kedalam adunan chocolate, kacau rata.
3. Masukkan pula tepung, whiping cream & sour cream. kacau sebati. Ketepikan sementara.
4. Sediakan pula adunan cheese. Satukan semua bahan, pukul sehingga jadi macam krim.
5. Masukkan adunan ke dalam loyang yang dah digris. Seelok eloknyer guna springform. Selang selikan antara brownie & cheese. (sebelah sebelahkan - bukan dari bawah ke atas).
6. Bila dah habis masukkan adunan ke dalam loyang, ambil chopstick@sudu@lidi, buat beberapa pusingan pada adunan. Jangan pusing lebih2 sangat!!
7. Bakar dengan kepanasan oven 180 degree celcius, selama 30 minit. Bila dah masak dia mmg lembik sikit..sejukkan sekejap. Kalau dah cool, nak masukkan dalam fridge pun boleh, baru senang nak potong.

4 Comments:

  1. Aishah@Ariffin@Aqil said...
    nak sepotonggggggggggggg
    ieda said...
    huhuhu sedappp nyer dikkkk

    eiiiii marah nieh .. huwaaaaaaa sbb x dpt nak buat cenggini ...

    dimanakah semangatttt kuuu
    Ayu said...
    wah mesti nak buat 1 hari nanti!...
    09SD195 said...
    to ka aishah.. ada kak nak tak.. heheh

    to kak ieda.. tak pe kak.. akak keje saya suri rumah

    to kak ayu.. buat jgn tak buat.. hhhhhhhhhheheeheh

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG