24 June 2009

Sizzling Mee



Saja try resepi ni untuk buat sizzling mee.. tapi tak guna yee mee sebab tak de ita guna speggeti je.. sedap sangat bagi ita resepi ni.. tambah masuk banyak sayur baru puas makan.. alhamdulilah.. Resepi dari lilydvalley myresepi.. Tak rugi mencuba..

Bahan-bahan ( 2-3 org makan )

* 2-3 sanggul (gulung) yee mee ( ita tak guna ita guna speggeti)
* 5 ulas bawang putih
* 5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4( guna fresh mushroom)
* 1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa ( ita guna daging lembu )
* 3 biji cili kering- potong 2
* 2 sudu besar sos tiram
* 3 sudu besar kicap cair
* 1 sudu besar kicap pekat
* 1/2 in halia- hiris nipis
* Serbuk lada hitam ita letak 1 sudu kecik )
* garam- secukup rasa
* Beberapa titik Minyak bijan ( ita tak letak sebab tak de)
* 1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
* sedikit minyak utk menumis

Cara-cara

1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
2. Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
3. Masukkan 2 cawan air.
4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
5. masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
6. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
7. Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
8. Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.

4 Comments:

  1. Aishah@Ariffin@Aqil said...
    sedapnye...nak cikittttttttt
    Juwita Jamaludin said...
    to kak aishah.. dah abis la kak.. heheh
    blogresipi said...
    Sizzling mee ni kite asyik tangguh je nak buat... nampak yg akak buat nie sedap pulak.. bile la nak sampai kat dapur kite ni.huhu
    Cik Bahgia a.k.a Zet said...
    Nk try jgk la.. ;) spageti n mee kuning , mne lg sesuai n sdp?? ;)

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG