Pagi ni baru terfikir apa nak masak.. jadinya gi merayau umah kak hana nampak daging ni sedap juga.. heheh so ita C & P dari dapur kak hana .. Thanks ye kak maklum la myresepi asyik tak mahu je sejak dua menjak ni... heheehhe.. masak awal hari ni sebab abang nak pergi lab awal...
Bahan-bahan
daging batang pinang - dipotong kiub2 besar...lumurkan garam + kunyit + serbuk ketumbar = perap at least 30min
cili padi secukupnyer - dikisar (potong bulat2 jerk)
1-2 biji cili masak - dikisar (gune lada besar merah jerk potong bulat)
1 inchi belacan (dibakar) - dikisar
sos cili & tomato secukup rasa (utk pekatkan colek) -
1 biji tomato - dicincang
1 labu bwg besar dicincang
daun coriander/ketumbar - dicincang
lemon juice secukup rasa - hana gune air asam jawa pekat
2 sudu besar nampla/minyak ikan
garam & gula secukup rasa
extra air masak (tuk kuah colek)
Cara-caranya :
daging yg telah diperap di panggang atas grill hingga masak ( i prefer medium)
sementara tuh, satukan bhn2 kisar dgn bhn2 lain dlm mangkuk...gaul sebati...adjust rasa & kepekatan colek...kalau cair sgt tambah lg sos cili & tomato..
hidang daging panggang dihiris nipis bersama colek...
Labels: Daging
to ijan.. salam kenal ye... cuba lah ijan nanti ..