29 September 2011

Gulai Tempoyak Perak cara mak.



Salam semua. Terima kasih pada kawan-kawan yang datang ke blog ita dan mengucapkan dan mendoakan sempena hari jadi Fathnin. Ita amat menghargainya. Alhamdulillah.. InsyaAllah hari ini akan BW sekejap untuk melihat menu2 menarik dirumah kawan-kawan..:) Sebenarnya semalam seharian kami di Disneyland. Jadi hari ini penat sangat rasanya. InsyaAllah akan share ceritanya disini untuk kenangan dimasa depan.

Hari ini nak share resepi ikan masak tempoyak resepi mak ita. Rindunya nak makan masakan mak...:( kalau kita lihat macam-macam resepi gulai tempoyak mengikut negeri masing-masing. Tapi resepi ini adalah resepi gulai tempoyak negeri perak. Hanya bila ita lihat kebanyakan resepi gulai tempoyak dinegeri Perak ada yang letak bawang merah tapi mak ita tak letak. Ita ikut cara mak ita tak letak.




Memang gulai tempoyak ni kegemaran kami sekeluarga dan stok tempoyak ada je dalam peti sejuk mak ita tu. kalau mak mertua ita pun suka juga gulai tempoyak hanya kalau mak ita suka masak guna ikan kembung atau ikan patin tapi mak mertua ita suka masak guna ikan jelawat. Yang pasti sedap dan ita suka. Waktu balik Malaysia awal tahun mak ada bagi sikit tempoyak pada ita. Rasa rugi plak ambil sikit. Tapi tula mula ingat takut nak bawa tempoyak banyak takut nanti salah atau tak lepas ke tengok-tengok ok je. jadi nya tinggal sikit sangat tempoyak tu rasa nya cukup sekali je lagi nak menggulai tu...:(



Gulai Tempoyak Perak cara Mak

Bahan-bahan

2 ekor ikan kembung besar- ita guna ikan dijepun ni tak tahu nama apa..:P
3 biji cili merah ditumbuk
2 biji cili padi - jika ingin pedas
1 sudu kecil serbuk kunyit
3 sudu besar tempoyak
sebatang serai
Timun - dipotong memanjang.
sedikit garam
sedikit gula
air secukupnya


Cara-cara

  1. Tumbuk cili merah dan cili padi hinngga lumat.
  2. Masukkan kedalam periuk bersama-sama tempoyak, kunyit, serai dan air untuk kuahnya.
  3. Masak sehingga semua bahan sebati kemudian masukkan ikan dan timun. masak hingga mengelegak dan nampak timun dah layu serta ikan dah masak.
  4. Perasakan dengan garam dan gula.
  5. Jika mengunakan tempoyak yang baru agak tidak sesuai untuk diletak gula selalunya kena masukkan sedikit tempoyak yang lama atau sekeping asam keping.


27 Comments:

  1. ☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...
    Woot Woot Bestnyer gi Disneyland
    Terkinja2 nk terjah gak ni ngeee
    Ayu khen x prh mkn tempoyak seriyess
    Tataw kenapa dan tataw tompoyak rasa apa
    Siler la simpati (^_−)−☆
    ♥♥azatiesayang ♥♥ said...
    salam juwita..Arwah mak atie pon klu buat gulai tempoyak camni la..xyah bawang bagai..maklum la kita dr negeri yg sama.:D
    kzai said...
    lapor nya tgk lauk tempoyak ita ni..jgn kata kt jepun xleh mkn lauk tempoyak kan...sgh npk mebeles...
    アヌム ちゃん said...
    xsaba nk gk gmba g disneyland..huhuu..wah rindunyaa gulai tempoyak..huhuuu
    εïз mummyHaza εïз said...
    sedapnyer... :) haza suka ikan masak tempoyak .. nyumnyum
    Hanis MY said...
    sedapnyaaa sambil imejin makan masakan kak ita...
    Diana @ Melley Mey said...
    Assalamualaikum ita cayang...
    yg nie mmg akak teringin sesangaaaat nak makan... akak x perna lg makan tempoyak.. Heeheee.. kat cnie mmg sukar nak cari tempoyak nie.. x reti pun nak buat sndiri.. nampak sedap sgt tu ita...
    Ida,Japan said...
    mana dpt tempoyak ita????mesti buat sendiri ni...tapi hubby k'ida tak mkn tempoyak...kkt mesia, kalau nk mkn, beli jer la
    Cendana Kasih said...
    Akak pun suka masak gulai tempoyak ikut style ita ni...yelah ikut selera masing2 kan...

    tgk gulai tempoyak ita ni..masyaalah..kecur air liur..dah macam terbau2 jer gulai tempoyaknyer...aduhhhh
    nuwairani ismail said...
    macam ikan tenggiri pon ada tu...

    jelesnya kak ita dpt gi disneyland....nak gi sangat kat sana...tp jauh pulak dengan hokkaido.
    Along Maklong said...
    ita..
    maklong pun hari ni masak gulai tempoyak juga.. guna ikan patin.. tapi lupa pulak nak ambik gambar..
    Cheq Sue said...
    Ita...cheq sue masih dalam proses nak makan tempoyak ni tau...memang tak berapa gemar tapi sesikit boleh la. kalau tempoyak goreng alhamdulillah boleh masuk dah cuma kalau yang gini kureng la sikit... :)
    E-na Lovely Kitchen said...
    kalau Ita nak tau tempoyak dlm peti kami x pernah putus sejak dtg nihon...2 kali hubby cnfrence kt mesia angkut tmpoyak bawa sini...mmg kami ni gilerrr tempoyak!

    tapi xde 1 pun n3 di LK ttg tempoyak coz biasanya bila masak mmg x sabor nk mkn...buruk perangai kan..;p

    stail e-na masak gulai tmpoyak pun x guna bwg tp mesti ada daun kesum dan daun kunyit sikit....lagi satu klu di phg ada sejenis daun khas utk buat gulai tempoyak, mmg sedap harum bau bila guna daun tu...kami x masuk serai..

    nnt bole try cara masuk serai pulak...
    Gee® said...
    tempoyak di Jepun...pergh!! selera nampak...
    Mas said...
    wahhhh..kat jepun ada tempoyak..
    sedappnya tengokkk...
    Maira Anjami said...
    kak ita~
    bestnye dpt mkn tempoyak kat jepun ni..*terliur*..hehe
    Juwita Jamaludin said...
    ayu kan baru gi disneyland kan.. hihihi yeke .. akak suka tapi tgk cara memasaknya..:)

    azatie.. salam terima kasih singgah.. orang perak juga ye
    nur easy said...
    bila org tanya penah makan tempoyak, yakin je kita jwb tak. padahal lauk ni la faveret kita. rupanya org masak dalam tu letak tempoyak.. fuhhh sedapp kan
    izahdaut said...
    Sama la ita, belah pahang pun tak letak bawang. Serai pun tak letak. Just tempoyak je n bebahan segar penaik rasa. Klu ada daun kesum lagi bertambh harum.
    quinnie said...
    salam ita..saya pun suka makan gulai tempoyak asli cam gini...kalau musim durian mesti nak pekena gulai tempoyak...hehhehe...
    nuwairani ismail said...
    kak ita...nanti jgn lupa amik award di rumah saya ye...
    Umie said...
    kak ita...sedapnya!!

    saya aritu pun ingat nak bwk gak tempoyak tapi takut tak lepas plak...huhu... rugi3x..;-(
    Mieza said...
    Assalamualaikum ita..sedap nampak ikan tempoyak ni..dan kalau dah di jepun yg terkenal dgn pelbagai jenis ikan tu memang sah la ikannya freshhhhh je kan...sedap! tapi mieza tak suka tempoyak huhuhu org kata sedap gulai tempoyak...teringin nak cuba makan :)
    Eena said...
    dapnyeee terliur le pulokkk....ita kite sekampong. eena selalu terjah blog2 include urs.
    chikadakbiru said...
    akak org perak ker...org mane? kualer ker?memang betul resepi gulai tempoyak perak nih..memang tak bubuh bawang..pekat dan sedapp
    Nurul said...
    Assalam k Ita..
    Salam kenal, K Ita orang Perak ker? kalau orang perak, memang tak sah kalau x pernah makan gulai tempoyak kan... Nurul pun banyak stok tempoyak bawak dr kampung balik raya aritu... memang sedappp lah... :)
    mrs kayrul said...
    simplenya kak..ingatkan susah nak buat gulai tempoyak nie..nampaknya boleh la cuba

Post a Comment



There was an error in this gadget

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG