14 June 2009

Mexican Bun



Tak sempat rasa nak tengok blog dengan aman dua tiga hari ni.. Bukan busy sangat sebenarnya tapi macam tak cukup masa sebab Fateh dah mula jalan jadi memang kena awasi dia selalu.. Itu pun dalam jaga-jaga dia tu ada juga benjol sana sini kepala.. sebab jalan pun masih lesen L.. hihiih.. jenguk rumah kawn kejap2 je.. Terliur dengan roti dirumah cikwan so ita buat mexican bun ni... Asyik roti je yek.. bukan tak masak yang lain masak tapi tak sempat nak amik gambar.. jadi tak dapat la nak masukkan entry.. so resepi ni ita C & p dari rumah cikwan je .. boleh kan...

Bahan doh:-
60gm gula halus
300gm tepong roti
2 sudubesar susu tepong (anlene/low fat)
1 biji telor(saiz kecil)
30gm butter lembut
2sudukecil yis kering
140ml air (suam2 sikit=doh cepat naik)


Cara:- Sebatikan kesemua bahan kering, masukkan telor dan air, uli hingga menjadi doh kasar kemudian masukkan butter, uli lagi hingga adunan licin , lembut dan tidak lekat ditangan. Bulatkan dan tutup dengan plastik, penaikan doh 2xganda (biasanyer saya tunggu 2.5xganda). Setelah itu tumbukkan doh untuk mengeluarkan angin didalamnyer dan uli sedikit. Bahagikan kepada 10 biji. Ambil sebiji dan masukkan filling kemudian bulatkan semula kemas2 dan susun diatas loyang bakar. Tunggu doh mengembang 1x ganda@ 1.5 dari saiz asal tadi sebelom dipaipkan toppingnyer.


Topping:-
60gm butter lembut
50gm gula halus
1 biji telur
secubit garam
85gm tepong gandom
1 sudubesar nescafe larutkan dgn hanya 1 sudubesar air panas
1 sudukecil esen kopi


Cara:- Whisk butter dan gula hingga hancur masukkan telor , kacau sebati. Masukkan larutan nescafe dan esen, sebatikan lagi. Akhir sekali masukkan tepong dan gaul rata2. Masukkan kedalam plastik bersih, ketepikan hingga tiba masa untuk digunakan.

Filing ita guna
60 g butter
30g gula perang
10 g cream cheese

cara :- pukul semua bahan tersebut hingga ringan..

4 Comments:

  1. blogresipi said...
    Uiks..cepatnye roti mexico sampai kat japan..hehe...rajin betul kak ita meroti nie yer...cantek roti tue :)
    Mr. and Mrs. Mokhsin said...
    wah..kat sini pon ada mexican bun hugak..saya pon sker makan bun nih,in fact baru jer buat....sedap kan? by the way....nice blog !
    ieda said...
    waaaaaaa dik , nampak menariknya lah hai mexican bun nieh ..
    Juwita Jamaludin said...
    to ijan..
    akak suka cuba roti hhehe kalau g bakery kat sini suka tgk roti2 dia menarik

    to mr and mrs mokhsin
    salam kenal.. wah samala kita baru je buat

    to kak ieda
    try la kak kalau tak buat g beli sedap tau..

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG