17 June 2009

Bubur jagung


Saja buat bubur jagung ni sebab hubby yang request.. hubby memang suka apa-apa yang berunsur jagung.. ehhehehe.. senang nak buat jadi desert kami petang ni..

Bahan-bahan

2 Tongkol jagung ( dihiris halus bijinya)
1 senduk gula ( mengikut kemanisan masing-masing)
1 cawan santan pekat
2 cawan air
sedikit garam
sedikit biji sagu (optional)

Cara-cara.
1. Masakkan jagung yang telah dihiris bersama air sehingga lembut sedikit.
2. masukkan gula.( setengah orang guna gula perang terpulang)
3. masukkan santan, dan garam
4. masak sehingga jagung masak.

3 Comments:

  1. blogresipi said...
    Kite dah lama tak makan bubur jagung nie...mintak semangkuk ye kak :D
    juwitafariz said...
    to ijan.. dah abis la ijan.. jangan kempunan plak... hehehe.. suami akak makan
    Suzi said...
    kat rumah akak pun suka jagung terutama yg rebus...

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG