03 June 2009

Roti naik


Virus roti naik telah menular.. heheheh.. ita kalau virus roti cepat juga jangkitnya.. mana taknya bagi cik BM berkerja... Alhamdulilah sedap nampak masih atas belum dipisahkn dari rakan-rakannya .. mana taknya takut pisah nanti tak lawa plak...ahahaahah.. thank resepi dari R.net dan cilok resepi ni dari dapur kak hana...ita buat 1/2 adunan..


Bahan-bahan
400 g tepung roti
100 g tepung Hong Kong - gune tpg gandum je!
250 ml air - gune susu segar
50 g susu tepung -
3/4 camca teh bread improver (yg ni resipi asal tak letak)
180 g gula perang (brown sugar) -
100 g mentega
11 g yeast segera
1 camca teh esen vanilla
Beberapa titik pewarna kuning

Cara-cara

1.Satukan semua bahan2 di atas dalam satu bekas besar, kecuali mentega.
2.Uli hingga menjadi doh, masukkan mentega sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang kenyal. 8.
3.Bulat2 kan doh dan biar 45 minit atau naik.
4.Kaedah lain: Masukkan semua bahan tadi ke dalam Breadmaker dan pilih setting untuk "doh". Tekan on dan tunggu hingga siap.
5.Tumbuk doh untuk membuang udara, bahagikan kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam tin yang telah disapu dengan sedikit mentega.
6.Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar kan 1 jam atau hingga naik.
7.Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 15 - 20 minit.
Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven. Sejukkan sepenuhnya sebelum dihidang.

2 Comments:

  1. Aishah@Ariffin@Aqil said...
    hehehe...sini ade roti...sinu ade roti...wabak roti melanda...
    Juwita Jamaludin said...
    to kak aisha.. yela kk virus ni cepat je berjangkitnya.. heheh akak bila nak berjangkit ni

Post a Comment



There was an error in this gadget

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG