23 June 2009

Berkebun

Hari ni masuk entry berkebun plak.. hehehehe.. kat sini sebenarnya dua tiga hari ni asyik hujan je.. jadi ada rasa macam ada mood M sikit nak masukkan entry.. hehehe.. Masak tu masak tapi bila bab nak ambil gambar tu yang macam kurang semangat hahahaha.. so harap cepat la mood tu datang balik... Dibelakang rumah ita ni sebenarnya tanahnya agak luas la.. jadi boleh la kalau nak berkebun kalau rajin.. Hari tu tengah kemas-kemaskan rumput yang tinggi di sekeliling rumah ni Aliza dan husband datang bagi anak pokok cili dan pudina.. Jadi ita dan adnin sibuk la menanam dibantu oleh aliza.. hehehe..


sebelum ni ita ada tanam serai, daun pandan dan kunyit tapi tak de rezeki mati.. sebab tanam waktu peak winter hari tu.. hehehe.. jadi tak menjadi.. bila adnin datang waktu musim bunga hari tu dia tanam serai dan halia menjadi.. seronok tgk serai dan halia dia segar dan cantik..


ita juga ada cuba tanam sawi.. jadi hari ni baru alihkan atas batas.. hehehe harap menjadi la sawi ku itu.. abang kata cuba tanam sawi dulu kalau jadi projek pertama ni nanti leh tanam yang lain plak....




selain dari pokok sayur2an ni nak masuk summer ni ada 2 pokok bunga yang masih berbunga.. Ita tak tahu nama dia.. tapi nampak cantik je bunga nya..


4 Comments:

  1. CatlinaFly said...
    aduh rajinnye..kagum2..sy suke berkebun gak tapi tgn tak hijau lah..panas agaknye..tanam je mati, tanam je mati huhuhu..good keep up the green work!!
    Suzi said...
    ita, rajinnya...akak kat m'sia dulu rajin el...duk sini malas pulak nak bercucuk tanam...
    seronok dpt mkn hasil tanaman sendiri..kan?
    09SD195 said...
    to cat.. mungkin ko.. ia pu bar je ni nak cuba2 harap menjadi la

    to kak suzi.. kat msia pun ita suka tanam .. tapi pokok yang ta manja sangat la.. sebab kalau mati rasa ralat... heheheehhe
    blogresipi said...
    Rajin akak berkebun... macam2 ade.. harap2 tumbuh elok nanti.kite penah try tanam cili n tomato..tak sempat besau dah meninggal dunia plak.hehe

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG