Buat karipap semalam dan frozenkan goreng pagi ni.. senang cerita. Masak pasta goreng je pagi ni.. tapi layan gambar karipap je la ek.. huhuhu.. pasta tak sempat nak bergambar.. heheheh
Bahan-bahan ( 20 biji )
250g tepung gandum
2 sudu besar marjerin - panaskan
2 sudu besar minyak masak - panaskan
garam skit
air
INTI
2 biji kentang
1 tin kecil sardin
1/2 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
garam
sos tomato
sedikit jus lemon/limau
Cara-cara
Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata gune sudu sbb panas.Masukkan garam dan air sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
Untuk buat inti - kentang dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut hingga naik bau. Masukkan kentang. Kemudian masukkan sardin,sos tomato. jus lemon dan garam secukup rasa. masak hingga kentang empuk.
Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai dan mengelim. Goreng dengan api yang sederhana. Dah masak bleh la mkn....:)
Labels: kuih muih
to kak mimi..
beli sardin ye kak nanti leh buat ehhehehe