01 May 2009

Peach and Kiwi Crumb Bar


Hari ni nampak dalam peti sejuk ada buah peach dalam tin yang dah dibuka. Takut nanti tak sedap ita buat la fruit crumb bar. Ita guna buah peach dan lapisan atas ita guna buah kiwi.. Untuk tambahkan kesedapannya ita letak pecan kat atasnya.. resepi ni dari Skyblue myresepi... Ita ubah sikit-sikit je... ita memang suka pastri yang macam ni... jom kita tengok bahannya..


Bahan-bahan untuk Crumb
3 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 sudu kecil tepung penaik (baking powder)
Secubit serbuk kayu manis (cinnamon)
Secubit garam
1 biji telur (dipukul, tak payah kembang)
1 cawan mentega

Bahan-bahan untuk Isi
buahan yang digemari
2 sudu besar gula
1 sudu kecil tepung jagung (corn starch)

Cara-cara
1.Panaskan oven, 190C.
2.Masukkan tepung, gula, garam dan sebuk kayu manis ke dalam mangkuk besar.
3.Gaul sampai rata.
4.Masukkan telur dan mentega, gaulkan dgn tepung sehingga jadi crumb.
4.Masukkan separuh crumb tadi dan tekan-tekan supaya jadi padat.
5.Dalam manguk lain, gaulkan blueberry dgn gula dan tepung jagung.
6.Masukkan buah ke dalam loyang.
7.Taburkan crumb di atas dan bakar selama 40-45 minit.
8.Biar sejuk sebelum potong. Boleh dapat lebih jika potong kecil-kecil

0 Comments:

Post a Comment



About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG