05 May 2009

Donut pintal


Minum petang hari ni buat donut pintal-pintal. ini resepi kak yani myr yang punya.. best resepi ni.. memang kalau buat donut ita akan pakai resepi ni.. best.. harini abg pun ada discussion dgn member2 tu yg buat tu sebab kalau kami je makan takut banyak sangat.. Asyik makan je nanti risau plak badan naik.. hahaaaaha.. saja bagi rasa best sikit ita salut coklat bar dan juga kacang.. laju je makan..

Bahan-bahan
200g tepung roti
20g gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil dry yeast
140ml susu segar
20g butter ( ita guna shorterning lebih gebu)
minyak masak untuk menggoreng
coklat bar
sedikit kacang kisar

Cara-cara
*ita guna home bakery so pilih menu dough.
1.Masukkan tepung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Kacau.
2.Buat lubang ditengah. Masukkan susu dan dry yeast. Kacaukan sedikit.
3.Masukkan pula butter
4.Uli sehingga tak melekat ditangan
5.Tutupkan dengan plastik wrap atau kain lembab. Biar naik 2 kali ganda
6.Buat finger test untuk uji doh naik ke tidak. Kalau lekat kesan jari, bermakna dah naik.
7.Bahagikan kepada bahagian. Rehatkan selama 5-6 minit
8.Uli biar jadi bentuk panjang
9.Kemudian pulaskan. Rapatkan kedua-dua hujung. Doh akan jadi berpintal. Lekat kuat-kuat antara hujung supaya tak terbuka semasa menggoreng. Penaikkan lagi sehingga 1.5 kali ganda.
10.Goreng dengan api sederhana sehingga nampak perang. Sekali-sekala perlu dibalik-balikkan supaya betul-betul masak.
11. dah masak celupkan didalam coklat yg telah dicairkan. tabur kacang diatas coklat. tunggu coklat keras dan sedia untuk dimkn..

0 Comments:

Post a Comment



There was an error in this gadget

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG