13 May 2009

Puding berlapis mangga pandan.


Asyik entry makan je.. bila la nak buat entry jalan-jalan ni.. mana taknya abang busy sekarang so tak de masa nak jalan-jalan, sedih-sedih.. tadi saja duduk dengan Fathnin, sambil tu tengok buku masakan yang dipinjamkan dari Adnin.. Fathnin ternampak puding lapis mangga pandan, dia kata mama nak ni mama.. dia memang suka puding.. semalam makan tepung pelita pun dia ingat puding.. heheheh.. jadi hari ni buat la... tapi ita buat pakai puding sedia ada je.. ready mix sebab tak de mangga.. jadi ganti dengan puding mangga yang ready mix mak mertua ita pos haritu...itu pun tinggal sikit... Bagi yang nak resepi ikut buku tu ada dibawah..Dah siap fathnin request makan dengan coklat.. ita letak coklat diatasnya..

ini resepi dalam buku tu... ita saja tulis sebab nanti dah hantar buku ni pada tuan asal langsung tak tahu nak refer mana.. hehehehe

bahan-bahan
20g agar-agar kering
2 helai daun pandan
1 biji mangga
1 cawan susu cair
3 sudu gula
6 cawan air

cara-cara
1. kisar mangga , ketepikan.
2, kisar daun pandan ketepikan.
3. masak agar2 dengan air hingga larut.masukkan gula dan susu.
4. bahagikan 3 bahagian.
5. masukkan mangga satu bahagian dan baun pandan yang ditapis satu bahagian.
6. setelah itu tuang lapisan pertama, setelah sejuk tambah lapisan seterusnya..
7. sejukkan..

3 Comments:

  1. farafahmiadamdaania said...
    jgn pressure ye ita jd wife kpd suami yg buat phd ni... mmg perlu kesabaran dan pengorbanan yg tinggi..jalan2 tak bole selalu, makan2 luar takle selalu cam dulu... ;P .. sy tabik ita... sangat rajin bab2 memasak... i wisshhhh.... tp sy sll ikut mood... n memasak bukanla kegemaranku...huhu
    umi_e said...
    rajinnya dan penyabarnya... kak e memang malas nak buat lapis2 ni :)

    * bukan malas melapis je - malas masak pun :P
    Juwita Jamaludin said...
    to fara.. ala ita suka cuba resepi tu yang buat tu.. lagi pun happy kalau jadi... kat jepun ni ramai dapat kawan suka masak.. ita suka... heheehhe

    to kak e.. tak la sabo tapi suka tgk lapis2

Post a Comment



There was an error in this gadget

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG