Semalam abang request nak makan butter roll. Jadi ita cuba buat. Alhamdulilah menjadi gebu rotinya. Butter roll ni lembut dan sedap makan panas-panas. Resepi dari kak yani. Bagi yang kreatif boleh pipekan krim kastad atau coklat di dalam. .
Bahan-bahan ( 12 biji )
120ml susu segar
50g telur
300g tepung roti
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
60g butter
1 sudu kecil dry yeast
*******************
telur untuk sapu
Cara-cara
1.Masukkan semua bahan-bahan ikut turutan dari atas ke bawah ke dalam breadmaker.. ON kan dan tunggu siap.
2.Keluarkan dari breadmaker. Bahgiakan kepada 12 bahagian dan buatkan bentuk bulat. Rehatkan 10 minit.
3.Kemudian buatlah biar jadi bentuk kon
4.Canaikan biar jadi panjang lebih kurang 30-35cm. Kemudian gulungkan.
5.Biarkan naik 2 kali ganda. Sebelum dibakar sapukan dengan telur
6.Bakar selama 10-12 minit pada suhu 180C.
7.Jika roti belum perang, biarkan roti dalam oven selama lebih kurang 5 minit sebelum dibawa keluar
Ada lebihan doh saja ita canaikan dan taburkan kismis, gula dan kacang. Ita gulung dan potong. kemudian bakar.. sedap juga..
Labels: roti