08 May 2009

Kuih Kasturi


Hari ni teringat pada mak ita suka buat kuih kasturi ni. Kalau dulu mak ajar bukan panggil kuih kasturi tapi namanya kami panggil "bade kacang".. heeehe.. agaknya orang perak kot panggil macam tu.. mak akan buat malam dan pagi esoknya mak akan goreng je... Rindu kat mak.. so hari ni ita buat la kuih ni.. alhamdulilah menjadi.. resepinya ita ingat-ingat gitu je.. hehehe.. kuih ni ita buat breakfast pagi ni..


Bahan-bahan

200 g kacang hijau
70 ml santan
50 g gula
sedikit garam
60g tepung gandm
200 ml air

untuk kulit
50g tepung beras + tepung gandum
sedikit sudu kunyit serbuk
sedikit garam
air

Cara-cara
1. Rendam kacang hijau sekurang-kurangnya 2 jam ita rendam 8 jam supaya cepat empuk
2. Rebus dengan air, setelah agak kering masukkan gula, santan dan sedikit garam.
3. masak sehingga kering dan tutup api masukkan tepung.gaul dan sejukkan.
4. Buat bentuk bulat leper2 lagi leper lagi bagus supaya garing.
5. Untuk kulitnya bancuhkan bahan2 kulit macam nak buat goreng pisang.
6. celupkan dan goreng didalam minyak
7. setelah kekuningan angkat. sedia untuk dihidang..
4.

0 Comments:

Post a Comment



There was an error in this gadget

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG