02 August 2011

Kerepek Gunting


Salam semua. Selamat berpuasa moga puasa kita hari ini diterima oleh Nya InsyAllah.. Alhamdulillah seronok sangat hari ni sebab barang yang dipesan pada mak dan mak mertua dah sampai. Seperti biasa kalau mak mertua yang pos macam2 ada..:) Yang paling best ada kuih raya kegemaran suami ita . Suami ita biskut favorite nya adalah almond london jadi memang tiap tahun akan dipos berbalang oleh mak sebab suami suka. Macam tahun lepas belum puasa dah habis... hihihhi macam jadi lagi je tahun ni..:P

Yang best juga kakak ita ada kirimkan sekali baju raya untuk ita dan Fathnin. Yea.. pertama kali di Jepun pakai baju raya baru.. sebelum ni pakai baju raya yang dah pakai di Malaysia je.. pemilihan semua kakak ita yang buat.. alhamdulillah cantik.. terima kasih yong.. ita ni sekampung dengan suami jadi bila nak pos barang mak mertua akan call mak tanya ada apa2 nak pos pada ita tak.. jadi mak kirimkan juga semua stok daunan hijau pada ita .. rasa happy je dapat kiriman dari mak.. pos guna kapal terbang alhamdulillah masih hijau lagi..



Hari ini ita tak pegang kamera nak ambil gambar sebab ita buat menu ulangan je iaitu nasi Lobak merah, Pajeri nenas,ayam goreng berempah serai, kerabu taugeh bonda dan yang best juga ada daging rendang tok yang mak mertua kirimkan. Rendang tok memang tahan lama walaupun dikirimkan guna flight dalam 7 hari. Sedapnya nak makan berbuka hari ini.. Rindu mereka semua..:( semalam juga sebenarnya ita ada buatkan Fathnin kerepek gunting ni. Kerepek gunting ni buat pun sebab tengok Fathnin makan banyak di rumah Nik kelmarin. Fathnin tanya ita tahu tak buat.. jadi ita kata nanti mama try cari resepinya ye..:) Alhamdulillah jumpa dan ita cuba buat semalam.

Bagi yang nak cuba resepi ini amat mudah. ita guna breadmaker untuk uli dan waktu canai tu canai nipis dan letak tepung dan potong guna pisau..mudahkan..Rasanya pun sedap. sampai suami kata boleh buat bisnes ni..:P saja je dia mengusik ita.. dapat rajin buat untuk suami dan anak-anak pun dah syukur..:) resepi ini dari blog ijan dan resepi asal dari blog kak watie.




Kerepek Gunting / Kuih Gunting

Bahan-bahan

  • 1 cawan tepung gandum
  • 4 tangkai cili kering dikisar jadi serbuk
  • 1 sudu besar udang kering dikisar jadi serbuk
  • 1/2 sudu kecil jintan manis dikisar jadi serbuk
  • 1/2 sudu kecil jintan putih dikisar jadi serbuk
  • secubit garam
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 110-120ml air (campurkan sikit2…)-
  • sedikit daun kari untuk gorengan (optional)
  • minyak untuk menggoreng secukupnya
Cara-cara
  1. Blend bahan2 untuk dijadikan serbuk.
  2. Tuang bahan kisar kedalam tepung
  3. Masukkan garam dan minyak dan gaulkan
  4. Masukkan air sedikit demi sedikit….sampai adunan kenyal (Adunan akan jadi macam tepung nak buat kulit karipap)
  5. Akak buat bola2 kecil untuk mudah mencanai. Kemudian canai nipis2…& panjang.
  6. Taburkan tepung agar permukaan agar tidak berminyak dan mudah melekat.
  7. Potong nipis menggunakan pisau atau boleh juga di gunting.
  8. Ulang proses mencanai dan memotong sampai selesai.
  9. Pastikan tabur tepung agar hasil yang telah dipotong tidak melekat.
  10. Goreng dalam minyak yang banyak dengan sedikit daun kari (tambah aroma). Bila dah garing angkat dan sejatkan.
  11. Siap untuk dimakan :)


32 Comments:

  1. ☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...
    Fav weols ni taw
    Ayu ikut recipe Ida sedap
    Lagi suka kslo buat kerepek gunting pedas
    Lawa akak gunting kecil2
    Ayu potong besaq kecik jadinyer ngeee
    Mas said...
    mas suka kuih ni...
    tapi tak pernah try buat sendiri..
    dah ada resepi ni..
    boleh la try nanti...
    maceh ita....
    Cheq Sue said...
    haduiiii... sama gak macam mas...suka kuih ni tapi tak pernah buat..selalu beli aje :)
    nuwairani ismail said...
    seronoknya dapat bungkusan dr kampung tu...boleh bayang perasaan kak ita mcm mana. hihih,...puasa last year mak nani ada kirim gula melaka yg keping2 tu. kt kelantan memang banyak. tp di sabah tak pernah jumpa. jadi, sempat la merasa buat kuih onde2 sendiri.
    Asmara said...
    Ita, kami pun baru dapat bungkusan dr msia. seronok byk makanan, esp. kuih2 dan kerepek. :D
    Gee® said...
    bestnya....dapat ole2 dr kmpong yer... tumpang semangkok boleh? heee...
    Syaima' said...
    rajinnnyaa k.ita buat kerepek!tak pernah buat kerepek seumur hidup.hehe.tau beli jee.
    Mamasya said...
    Salam Ramadan Ita

    Susahnya nak sampai umah Ita sbb talian internet di sini sejak Ramadan slow sgt.bestnya dpt bungkusan dr Msia...baju raya dan makanan...semuanya perlukan terutama bila dirantauan. biskut gunting ni pernah buat masa zmn sek dulu...mmg sedap ngunyah..kejap je sebalang.tengok ikan sumbat kat bawah tu mmg menyelerakan..terutama bulan puasa ni.set nasi oren kat bawah tupun nampak sedap..
    Diana @ Melley Mey said...
    Assalamualaikum ita...
    akak n anak2 mmg suka makan kerepek nie... cuma tu jer ler.. beli jer .. buat mmg akak x perna lg... rajin ita buat... teringin plak nak makan
    sabar@kagawa japan said...
    salam kak ita..wahh bestnyee dah buat kuih gunting..kite plan dkt2 raye br nk buat ni..wajib ade tiap2 tahun...huhuh...sedap kan...lagi2 kalo pedas ++ rasa udang yg lebihh...
    Juwita Jamaludin said...
    ayu .. betul kalau kerepek ni teringat ida.. nanti inak cari resepi ida plak.. tapi resepi ni sedap juga.. akak suka..:)

    mas.. cuba la senang je sekejap je dah siapnya
    Juwita Jamaludin said...
    sue.. ita pun tapi seronok buat kuih ni sedap.. sekejap je plak tu

    tula nani . seronok sangat.. dapat macam2 suka2..:)
    Juwita Jamaludin said...
    as.. tula kuih raya dah habis separuh balang ni.. hahahah fariz suka alond london tu yang mak pos tu

    kak gee.. meh datang jepun kak leh makan sekali
    Juwita Jamaludin said...
    syaima.. hihih iakak pun sejak duk sini baru buat diik.. hahahha cuba la sedap tau

    mamasya.. tak pe kak.. moga elok la line tu hihihihih
    Juwita Jamaludin said...
    kak diana.. anak2 ita suka tak de cara kena la buat. hih idah abis dah kak kena buat lagi nanti

    saba.. tula letak udang lebih dan buat yang cili sedapkan
    Intan Suhana said...
    amboi, tokleh tahan la tgk blog akak ni. ade aje tiap2 hari update menu, pulak tu gmbr dh mcm ade buku resepi je. rajin tul kuarkn deko bahan2 nk posing gmbr tu. cayala kak ita...(kite x sampai tahap rajin cam k.ita lg la isk3x...ape tips yek hihi)
    Yatie said...
    Assalamualaikum Ita,
    rajinnya wat kerepek gunting ni..akak biasanya kalau kerepek2 mcm ni mmng beli /mak bagi je..tu pun tak abes makan...tapi puashati kan leh buat sendiri...
    Yani said...
    setuju dgn suami ita tu... dah boleh buat bisnes kerepek kat jepung nun.. jual pd students kat sana.. tentu laku.. jual satu peket kecik2 dlm 500yen ka.. ehehe. Boleh dorang buat nguyah sambil study
    ijayuji said...
    Salam kak ita!!! akak tahu kita tgh mengORDER brg dgn mak kita, salah satunyerrrrrrrr daun kariiii kikiki,,, nanti dah sampai nak cuba resepiakak ni lah! sedapnyerr! kalau duk depan tv makan benda ni mmg termakan byk! :D
    Roses_Leo09 said...
    salam tuan rumah
    dah lama hanim nak cuba buat kerepek gunting ni tapi x jumpa resepi yang sesuai.
    minta izin copyright yer
    harap2 tahun ni boleh buat. insyaallah ...........
    アヌム ちゃん said...
    rajinnya akak..

    Salam ramadhan dan selamat berpuasa :) Baru sempat nak wish dekat sini^^
    MaDiHaA a.k.a Ratna said...
    wahh.. mesti seronok sesangat & agaknya ita tidor mlm pun sambil tersenyum kan? :-D yelah.. perkara yg menggembirakan pasti terbawa2 dlm tidor.. hehehe..
    kuih gunting tu feberet akak jugak tu... mmg best kudap2 depan tv..
    Ayu said...
    Assalam ita,
    waduh ni memang sesuai buat juadah hari raya ni ita..boleh masuk list ni..akak ambik recipenya dulu ya ita..kot2 kalu rajin bolehlah buatkan..
    Kamalia said...
    salam kak ita..selamat berpuasa kak..suka2 dgn kuih gunting itu..dah lm xbuat sndrik,kecik2 dulu selalu tolong mak buat kuih nih..byknye lauk berbuka..jeles sy..haha
    suri solehah said...
    sedapkan kuih ni..nanti nak belajar buatlah..semalam terliur ikan sumbat..dan2 kita pegi cari cencari..alhamdulillah..dapatlah buat lauk berbuka
    Juwita Jamaludin said...
    intan.. mana ada tips nya tips nya nak naikkan semangat diri dan mendapat kepuasa sendiri.. hihih intan tentu busy kot akak busy gak tapi kalau tak buat sesuatu untuk diri akak sendiri akak rasa tak puas

    kak yatie.. tula kak seronok leh buat sendiri alhamdulillah sedap kak
    Juwita Jamaludin said...
    kak yani tula.. hihi tak la adik2 tu dah nak balik msia dah cuti habis exam ni.. hihihihi thanks kak idea tu..:)

    ika.. akak baru dapat daun kari tu
    Juwita Jamaludin said...
    hanim.. cuba la.. sedap kerepk ni bgi tekak kam sekeluarga habis dah pun sebanarnya

    anum selmaat berpuasa ye
    Juwita Jamaludin said...
    kak madiha.. hihih tentuka yang best dapat baju raya tu..:) 2 tahun pakai baju raya lama


    kak ayu. ye kak amik tak pe sedap kerepek ni kak
    Juwita Jamaludin said...
    kamalia.. ye lia sedap .. akak pun pernah tolong mak gak tapi lain sikit cara nya.. hihihii ni lagi senang rasanya
    Juwita Jamaludin said...
    suri.. ye sedapkan ikan tu.. kerepek ni pun sedap cuba la
    Cuthbert said...
    This can't succeed as a matter of fact, that is exactly what I believe.
    plastic surgery raleigh nc | st christopher medallion | austin tx movers

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG