Juadah pemanis mulut untuk berbuka puasa. Saja buat sebab nampak pisang dah mula nak menopous.. jadi baik la buat sesuatu sebelum dingap oleh tong sampah.. sedap bingka ni.. senang nak buat..resepi dari kak zana.. thanks ye kak.. ita c&p ye
Bahan-bahan
1 sisir pisang kapas ( 10 - 13 biji).. di lenyek.. mmg byk tau
1 cwn tepung*
3/4 cwn gula*
1 cwn santan*
1 cwn susu sejat/cair*
1 biji telur*
2 sudu besar butter*
Cara-cara
1. Blender semua bahan*
2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter
4. Bakar 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
5. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt..
Labels: kuih muih
to siti .. ada yang kukus macam kek coklat kukus kak nor ganu .. check la...
to ijan.. tak la ijan pakai laser .. ehehe sekrg jepun dah moden