07 July 2011

Apam Ladybird



Salam semua. Hari ini dikawasan rumah ita ni berangin dan mendung macam nak hujan pula. Alhamdulillah kurang sikit panas jadinya dapat la main masak-masak awal sikit. Sejak musim panas ni bermula rasa letih je... kalau letak kepala sure boleh lelap la.. jadinya kena gagahkan buat sesuatu.

Hari ni ita cuba buat apam ladybird ni. Rasa teruja sangat tengok kejadiannya ladybird diblog nuri ni. Totemo kawaii..( sangat comel).. jadinya try buat. Ita tak buat banyak buat sikit 1/2 adunan je. Tapi tu la dimana silapnya bila lepas kukus ladybird ita macam kena serang jerawat plak..kui..kui.. sian dia berbiji2 plak mukanya.. tak pe la buat ladybird versi berjerawat..:)



Tambahan dalam stok simpanan ita tak de warna hitam nak guna warna biru untuk jadikan warna campuran hitam pun tak de. jadinya pasrah je la ladybird bertukar warna merah dan coklat.. ok la kan.. ada la juga rupa ladybirdnya sebab anak-anak ita still lagi kenal itu ladybird bukan dia kata benda lain.. :)

Okla taknak cakap banyak .. banyak kerja nak buat ni.. InsyaAllah malam ni macam biasa akan BW jap.. ni pun sebab nak hilangkan mengantuk je kalau tak mesti dah..zzzzz..:) tengok la resepinya yang ita ambil diblog nuri siap ada step by step lagi..idea katanya dari fadilah mazlan... Thanks ye.



Apam Ladybird


Bahan-bahan
Bahan A
3 biji telur Gred B sejuk
220gm gula halus
1 tsp ovalatte

Bahan B
150gm susu sejuk
275gm tepung gandum
1 tsp baking Powder
warna hitam, kuning, merah
Blueberry filling



Cara-cara

1. Pukul Bahan2 A hgga putih & kembang. Sehingga likat.
2. masukkan susu dan pukul lagi.
3. masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder tadi.
4. Bahagikan kepada warna merah, hitam, putih sedikit dan kuning
5. masukkan warna merah dalam cup yang sesuai.
6. kemudian masukkan filling dan tutup kembali dengan warna merah tadi
7. kemudian bolehla mulakan proses melukis seperti dibawah.


8. Kukus yng telah dipanaskan telah sedia untuk digunakan. kukus selama 10-15 minit dengan api yang besar.

36 Comments:

  1. Deliah's Deli said...
    sgt kreatif! klu bt party utk anak2 blh bt apam mcm ni..tentu laku :))
    ☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...
    kawaii nyer....nak makan rasa sayang...nie boley try kasi adam makan....ader jual ker pewarna itam ek???
    Maira Anjami said...
    chou kawaii>_<!!sugoi nye kak ita~*clap2*
    walaupon versi berjerawat tetap cute n nampak sedap:)..
    Cendana Kasih said...
    lawa apam ladybird Jepun...hehehe... kak pun dok cari kaler itam kat kedai bakery, tp tak jumpa la plak, orang kedai tu suruh campur2 kaler...
    Cheq Sue said...
    Ita...kite baru menelek resepi tu...tak berani lagi nak cuba takot jadi ladybird kembang... ngeeeeeeeeeeeee
    Amie said...
    comelnyaaaa.....mesti anak2 suka ni... suka tengok dan suka makan!
    Sheila Shafeareen said...
    Salam ita cute nya apam ladybird tu...tegelak baca yg ita tulis..ladybird ada jerawat kikiki..apapun tetap cun..cam nak try buat aje
    anie,Nagoya said...
    Kawai....Kawai....tottemo Kawai....nak main pondok2 gan ita.ne....ii deso?abaikan ayat gedik tu.comei sgt,syg nak mkn.cuba imej ni.kalo Kkanie yg buat,rasa2 anak Kkanie nak mkn ke tak?
    Kak Rosaliza said...
    cutenya ladybird tu ita
    AZLITA AZIZ said...
    wa wa wa... rajinnya adik akak sorang ni..
    comel-comel lady bird dia.. :D

    sukalah tengok.. berangan jugak nak buat tapi tu lah colour itam tak jumpa lagi..
    ijayuji said...
    Salam kak ita!!! mana akak dpt kaler itam eak? hihihi... kalau akak pekatkan sikit sume kalerr lagi naik kumbang ngada2 akak tuuu hihihi.. kita panggil ladybird kumbang ngada2 hihihi... sbb ssh nak jumpa bila dah jumpa alalalala malu2 gitu mcm ngada2 gituuu wakakaka...
    Hanis MY said...
    owh tidakkkk kenapa cantik sgt? tapi kak ju lg cantik hehe... cantik je gambar, kumbang berderet nak rebut bunga yang satu hik2 ye ye jek hanis ni..
    nuwairani ismail said...
    sangatlah memerlukan kesabaran nk buat apam ni....surrender....
    Umie said...
    akak...saya kalau benda2x yg kawaii nie rasa syg nak makan..bole gittew?? hehe.. tp yg comel2x mcm nie bebudak suka kan... bila jd mak nie kena la buat sesuatu yg kreatif utk anak2x kan kak..;-)
    Gee® said...
    waaah.. cute sangat, geram...
    Anonymous said...
    tengok dekat2 memang la jerawat.mcm muka perempuan la jugak
    Ida,Japan said...
    alalala....ita, comeinyer apam ladybird ni...pasti anak2 berebut2 nk mkn..sure!rajinnyer dia deco2 kt apam...
    sabar bangpek said...
    kawaiiii desu ne...sayang nak makan tgk niihhhh hihihih
    Roses_Leo09 said...
    salam ita
    rajinnya ita deco apam tu
    mesti anak2 suka kan? cute .....
    PINKMARGENTA said...
    wow,pandainya buat corak ladybird tu..kalau saya mesti tak jadi punyer..tangan ketaq..hehe
    kzai said...
    wah kretif nye ita...cantik apam di lady bird kan..skrg ni byk majlis kahwin atau kenduri buat buah tgn mcmni..comel
    Asmara said...
    Ita, chantekk ladybirdnya! nak melukis ni kene tunggu masa yg sesuai membuatnya. hehe...
    Saliza said...
    ita,
    kawaiiiii....
    biler lah nak boleh buat apam ladybird nih...
    Nieza said...
    amboi cantiknya apam versi ladybird pula rajinla ita ni...bilala ladybird nk terbang ke finland ni..hehe
    Diana @ Melley Mey said...
    Assalamualaikum ita...
    comelnya apam ladybird tu ita... cantik sgt... kalau ler anak2 tgk nie.. pasti suka kan ita...
    Juwita Jamaludin said...
    del... yup tentu lau tambah kalau warnanya menyerlah...

    ayu leh adam tentu suka fathnin suka..

    maira.. ihihi tula berjerawat plak
    Juwita Jamaludin said...
    kak noorma.. hi tula tgk ita punya tu tak rupa sangat ladybirdnya

    cheq sue.. tak kot.. ok je comel apam ni

    kak amie.. ye kak suka2..
    Juwita Jamaludin said...
    kak sheila.. buat la kak edap kak.. suka juga bentuknya

    kak anie.. meh la main pondok2 hihihi cuba buat kak tentu anak akak makan punya
    Juwita Jamaludin said...
    kak rosaliza.. ye kak suka juga tengok

    kak ita kalau akak buat lagi comel kak

    ika mana ada guna warna hitam la.. akak gua warna coklat tu
    Juwita Jamaludin said...
    hanis... akak suka tgk apam ni comel

    nani tak susah mana nani sedap apam ni

    umie.. ye umie mamam diorang yang lebih geram sebenarnya
    Juwita Jamaludin said...
    kak gee try la buat tentu anak akak suka

    tak bernama.. mana ada perempuan ada jerawat..:)

    kak ida .. rajin sebab germ tgk nuri tu punya
    Juwita Jamaludin said...
    saba.. ye sabar ni kalau warnanya meriah lagi comel

    rose.. thanks singgah blog saya

    pink.. thanks singgah blog saya
    Juwita Jamaludin said...
    kak zai.. ye kak saja kak suka tgk bentuknya

    as.. tula kena cari masa yang sesuai tau.. tapi sedap dan comel apam ni

    sal.. buat sal jika ada masa suka tgk apam ni
    Juwita Jamaludin said...
    nieza.. hihihi ladybird sayap kecil jauh nak terbang pinland.. hahaha

    kak diana.. buat kak anak2 tentu suka kak.. anak ita banyak makan
    Ariani said...
    comey!!!mntak 1 bley..hehe
    azleen said...
    waaaa..geramnyer...comel sangat..

Post a Comment



There was an error in this gadget

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG