Salam semua. Moga hari ini ceria-ceria hendaknya. Alhamdulillah kita dah melangkah ke bulan November. Cepat sangat masa berlalu tinggal lagi kurang 2 bulan tahun 2011 akan meninggalkan kita. Muncul tahun baru 2012. Sebagai manusia kita tak sabar dengan masa. Terkadang ingin cepat masa itu berlalu dan terkadang bila kerja banyak dan tak cukup masa nak disiapkan, rasa biarlah masa lambat bergerak. Itu la manusia sangat tidak puas itu dan ini...:)
Hari ini ita merajinkan diri untuk cuba buat resepi yang lama sangat ita ingin cuba tapi belum sampai seru kata orang..:) Kebetulan tempohari ita ada beli strawberi sebab bagi ita kalau nak buat pavlova ni kena gunakan buah yang masam-masam contohnya strawberi selain ia mengimbangkan rasa ia juga adalah penyeri sebagai hiasan. Dijepun ni bukan musim strawberi lagi.. jadi agak sukar untuk mendapatkan strawberi sekarang ni. Kalau di Malaysia pada bila-bila pun adakan..:) Jadinya strawberi ni dari US yang ita beli diCostco. Walaupun harganya mahal sikit tapi disebabkan kesukaran untuk mendapatkannya dan Fathnin memang suka jadinya ita tak teragak-agak untuk membeli.
Ita buat Pavlova ni 1/2 adunan je sebab pertama kali cuba ita takut tak boleh makan tau kurang sedap tapi memang meleset tekaan ita, Pavlova ni sedap sangat dan tak manis sangat seperti yang diperkatakan tambahan ita kurangkan sikit kandungan gula tu dari 1 cawan ke 3/4 cawan. Bila diletakkan buah-buahan diatasnya bersama cream yang diputar membuatkan rasa Pavlova ini amat serasi.
Resepi ini ita intai-intai dirumah Rima. Dirumah rima ni banyak sangat resepi yang menarik gambar pun tergoda sangat tengok. Semalam rumah kak zai pun ada tunjuk juga amat la tergoda dengan pavlovanya dan resepi lebih kurang sama dengan rima ni. Disebabkan lebih kurang dan telah diterjemah dalam bahasa melayu ita ambil resepi dirumah kak zai ye...:) Resepi asal dari Jun@cupkekasi. Terima kasih buat semua.. :)
Pavlova
Bahan-bahannya
4 biji putih telur (120 g)
1 cawan gula kastor (200 g) - letak 3/4 cawan gula kastor
1/2 tsp esen vanilla
1 tsp cuka makan
1/2 tbs tepung jagung- letak 1 tbs tepung jagung
(tsp = teaspoon)
(tbs = sudu makan)
Hiasan
1 tin pic- ita guna limau mandarin
1/2 cawan strawberry
1 biji buah kiwi
1 cawan heavy whipping cream
Cara membuatnya
Mcm nk terjah umah kaka la ni jugak ngeee
Byk list nk buat if terjah sana ni
Ada rezeki hjn thn blh jmpa kot
kalau kat jepun ada passion fruit/buah markisa. akak cuba letak.
err.. sy plak yg terliur sambil menulis. hihii.
first word from akak "cantikkkk" tergoda kak nur tengok...kak nur
tk pernah rasa pak lova nie...hehe
mesti ada rasa masam2 dari buah stoberi tu...berkhasiat penuh dgn
buah2an.
cantiknya dan segar mata melihat buah2an tu. ditambah pula dengan pavlova emm..yummy!
kat M'sia ni buah strawberry merata2 boleh dapat kan. cuma tuan punya badan ni jer yang malas nak buat..hehehe
cantik la pavlova ita buat tu.. kak dah simpan resepi dah lama tak buat2 juga..seru belum maiii heheh
waaah... sungguh cantik kejadiannya pavlova tu ita.... sangaaat ler cantiknya...ermm.. akak lom perna lg cuba buat pavlova nie... teringin nak cuba tp smpi skg x buat2 gak.. hehehhee
akak dah follow
cantiknya pics kat sini
eh lupe nk ty kabar.. pekaba ita? hehe..lame x singgah cn... br balik bertapa la katekan :P
Saya pun dah lama benar masukkan pavlova ni dlm list. sampai sekarang tak terbuat juga. hehe... cantik nye pavlova akak tu. Buat kecik2 ye, sorang ambil satu :)
nampak menarik sungguh..
tergoda dah ni.
next time nk buat pakai resepi akak la plak..aritu buat guna resepi mane ntah. hehe
cantik akak guna nozzle, nk kena buat soon ni..! "_"