Salam semua. Moga sentiasa ceria dan gembira walaupun seharian penat berpuasa. Pertamanya maaf ita tak berkesempatan lagi nak jawab beberapa soalan dan komen di entry sebelum ni. .. InsyaAllah malam ini akan cuba jawab.
Semalam ada adik-adik YNU makan dirumah kebetulan sebenarnya suami ita ajak adik-adik tu berbuka sekali. jadinya agak kepenatan plak bila malamnya tak sempat nak balas komen-komen tu hanya sempat nak jalan-jalan rumah kawan je semalam. Lagi pun sekarang ni suhu diyokohama semakin panas kembali ia memberikan cabaran buat kami yang berpuasa disini.
>
Ok la semalam nampak menarik sangat murtabak sardin crean cracker dirumah noorsha ni. Sebelum ni pernah nampak dirumah kak ummi yang versi daging jadinya hari ini ita ikut resepi noorsha. Amat sedap dan cantik je kejadiannya dan bagi yang mencari-cari apa juadah untuk berbuka juadah ini amat la di syorkan.
Terima kasih sha, ita kongsi disini pula ye.. sedap sangat akan buat lagi dan lagi InsyaAllah..:)
RESEPI MURTABAK SARDIN CREAM CRACKERS
Resepi Asal : http://noorsha.blogspot.com
Bahan² Untuk Inti
1 tin kecil sardin
1 biji bawang besar -didadu
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 inci halia - tumbuk
1 sudu besar cili kisar
1sb serbuk kari + sedikit air (jadikan pes)
garam &; gula secukup rasa
2 biji telur
Bahan² Untuk Topping
Biskut Cream Crackers secukupnya
1 cawan susu UHT
1 biji telur (untuk lapisan terakhir)
Cara² Untuk Inti
1. tumis seketika bawang putih dan halia yang ditumbuk hingga wangi. Masukkan cili kisar & pes serbuk kari. Kacau hingga naik bau.
2. masukkan bawang besar yang didadu...kacau hingga wangi.
3. masukkan sardin, hancur2kan sardin dengan menggunakan sudip.
4. perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Ketepikan.
Cara² Untuk Melapis Murtabak
1. alas loaf pan @ apa² loyang yang digemari (seelok²nya loyang segiempat) dengan aluminium foil.
2. sapu nipis permukaan dan sisi foil dengan butter @ minyak.
2. Celup sekeping biskut ke dalam susu (SUSU SAJA YA).Tak perlu sampai kembang.. Cukup terendam saja dan susun dalam loyang. Susun bersebelahan antara satu sama lain hingga memenuhi permukaan loyang.
3. Didalam satu mangkuk, satukan inti sardin tadi dengan dua biji telur. Kacau rata. Ambil sesenduk adunan inti tersebut dan ratakan atas biskut yang telah disusun tadi.
4. Celup sekeping demi sekeping biskut cream crackers dengan susu dan susun atas inti sardin yang diratakan tadi.. Buat macam mula2 tadi. susun berebelahan hingga menutupi permukaan inti. Jangan risau kalau biskut pecah² sket, cover dengan kepingan kecil biskut pada permukaan yang 'rompong' tu..
5. lapis sampai inti yang terakhir.
6. Pada lapisan biskut yang terakhir, satukan baki susu yang tinggal dengan sebiji telur, kacau sedikit. Susun kepingan biskut di permukaan inti (TAK PERLU CELUP UNTUK STEP TERAKHIR NI)...lepas tu tuang adunan susu + telur tadi atas permukaan biskut tadi.
7. Bakar pada suhu 150 C selama 30 - 45 minit atau hingga perang... Selamat Mencuba :)
Labels: kuih muih
Cantik dear your food presentation, including your earlier posts too! Selamat Berpuasa ya ;)
bertuah dpt mama serajin akak ni
mas juga tak buat2 lagi..
sedappnya tengok murtabak tu..
wahh.. tengok jer dah tau musti sedappp!! hehe.. akak mmg suka kalau kuih/juadah berbuka yg pedas2 ni.. suami pun sama.. cantik je potongan murtabak tu..
p/s: semalam balik dr kerja.. selak2 Kosmo!.. ternampak gambar Juwita & family tersiar dlm segmen ucapan raya... Ita hantar gambar depan sun flower tu kan.. terpampang besar di tengah2 dada akhbar.. gambar org lain kecik sikit.. hehehe.. mesti penyunting pun suka tgk gambar tu.. akak pun suka tgk.. terus excited bagitau kat husband akak ini kawan blogger masak2 akak.. hehehe...
love thanks ya.. memang best murtabak ni
love thanks ya.. memang best murtabak ni
ika.. selamat bersahur tau... sedap murtabak awak juga
kak noorma memang kak sedap murtabak ita pun suka
sue mana ada.. akak ikut resepi je
mummyseri sedap saya suka cuba la
mas.. ita tergoda tgk sha punya terus nak buat
kak ayu memang best resepi ni kak ita suka
nina.. nanti tau dah leh gina sardin kan sedap