30 May 2011

Kek Alunan Kasih


Salam permulaan minggu yang baru.. Setelah selesai kerja rumah baru boleh mengadap blog dengan tenang. Hari ni ita ada cuba resepi kek alunan kasih yang cun di blog masak2 kawan-kawan. Dah lama rasa nak cuba tapi belum berkesempatan alhamdulillah pagi tadi sempat godek-godek sekejap didapur. Untuk buat kek ni perlukan ketelitian untuk pastikan setiap lapisan terlapis dengan elok. Ita buat 1/2 adunan je mana taknya tak nak makan kek banyak-banyak nanti mok-mok.. huhuuhu.. Pada mulanya Fateh macam nampak pelik je kek ni maklum la warna warni. Tapi bila dah rasa baru dia tahu sedap rupanya kek ni... ita pun suka sebab rasa kek butter.. lembut je.. bagi yang belum cuba digalakkan untuk cuba dan ita akan buat lagi dan lagi kek ni.. InsyaAllah... resepi ni dari blog kak Am-flora.. saya share disini ye kak resepi nya..

KEK ALUNAN KASIH
(Sumber : Pn. Mastura Yasak - FB {Kongsi Resepi})
BAHANNYA
  • 5 Biji Telur
  • 1 ½ cwn Planta atau (250g) -
  • 2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
  • 2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je) -
  • 1 sudu kecil baking powder atau 3 sk (sudu kfc)
  • ½ cwn susu cair**
  • 1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
  • *Sebuk koko (secukupnya)
  • *Pewarna ( ikut citarasa masing2..)
    *sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.

Cara2:

  • Pukul planta dan gula smpai kembang...
  • Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
  • Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
  • Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau…
  • Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan
  • ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
  • Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
  • Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…
  • Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…

Pengalaman sendiri ( kak Am Flora)
Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita melapis & meratkan adunan tersebut
serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit
bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.

19 Comments:

  1. izahdaut said...
    woo nampak tebal lapis koko tu.. sedap n cantik kek ni. saya suke... ita.. buat 1/2 adunan pun puas makan kan. banyak jugak tu..
    ☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...
    nie ayu dah try buat...sedap kan akak...suka...kids mmg lagik suka sebab comey plus rona roni gitew !
    anie,Nagoya said...
    wahhh....alunan dah sampi kecini.tak pa, kkanie tgk je.tak berani nak buat.lagi2 berwane-wani ni.lg le tak diusik.alamak...dak ayu pun dah buat.pos...pos...kakak tak gote nak buek kek
    ijayuji said...
    Salam kak ita! waaaaaa...alun alunan :D ank2 kita jakun sikit nmpk kek kaler gini mmg tak byk ckp cuba kalau sume kaler gelap tak yah pelawa2 dtg mengoferkan diri nk makan huh! kita suke kek mcm ni sbb ala2 kek butter gitu :D
    Nieda said...
    Teringin nak buat kek ni , tapi teragak2. bila oh bila ??
    dZana said...
    wahh.. cantik jadinya ita.. nmpk gebus.. nnti akk try rspi ni pulak yer.. tq for sharing
    cucu nenek di liverpool said...
    Memang sedap n gebus kek ni kan. Cantik2 betulla kualiti gambar ita skrg, ke dah tukar pakai pistol dslr ni :)
    Juwita Jamaludin said...
    izah tula.. waktu ayak tu keluar banyak plak.. cantik kalau nipisje kan.. takpe lain kali leh pebaiki lagi..

    ayu dah buat ye.. sedapkan ayu.. comel sebab warna warni
    Juwita Jamaludin said...
    kak anie.. kak anie try la nanti anak2 akak tentu suka senang kak kek ni bahan pun tak pelik2..sedap keknya

    ika.. biasa je tak lawa macam ika punya.. ihik.. tebal plak lapisan coklat tu.. nanti leh perbaiki..
    Juwita Jamaludin said...
    nieda.. cuba la tak susah mana hanya teliti tang layer kek ni je.. jangan tebal sangat nanti nampak line sangat mcm kek saya tu :(

    kak zana.. try kak kek ni sedap.. saya suka
    Juwita Jamaludin said...
    kak pi.. masih kamera yang sama la.. saya memang amat teringin nak DSLR huhu fariz pun tak kisah beli tapi saya yang fikir2 sebab gedabak lagi pun susah kot nak guna... jadi macam teringin cakera GF2 lumix plak.. ihik
    Mama Hawa/Mama Nani said...
    Salam Ita..
    cun leh ke alunan kasih cam tuan dier jgk..hehehe betul peh :)
    Mama pun dah pernah buat sedap & lembut jer kek nih :)
    Ayu said...
    assalam ita,
    cantik warna kek ita ni..macam rasa nak buat lagilah..macam buttercake kan rasanya tu..
    Hanis MY said...
    wow bestnyaaa...terus rasa lapar huhu.. salam kenal juga.. wahh pasni leh la g jalan yokohama...
    Idayu said...
    cntik2...nk buat jgk...productive btol ita msk2 lately..
    fazilamz @ Fazila Hj Mohd Zairy said...
    rajinnya ita memasak,....memang isteri mithali la...alhamdulillah
    Juwita Jamaludin said...
    mama.. tak cantik sangat kek ita tu tebal linenya.. kena perbaiki lagi.. :)

    kak ayu buat lagi kak.. sedapkan ita akan buat lagi dan lagi...
    Juwita Jamaludin said...
    kak ayu.. hehehe.. saja kak isi masa yang ada selalgi kita buat benda yang kita suka.. seronok..

    hanis meh la jalan yokohama..:)
    Juwita Jamaludin said...
    La mananya tak la biasa je.. duk negara orang kena lamasak.. kalau tak tak makan Fariz dan anak2...

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG