29 July 2011

Puding Susu Buah-buahan



Salam semua. Hari ini agak lewat bersiaran. Terpaksa publish lagi sekali sebenarnya tadi ada luahan sedikit dientry ni tapi terpaksa dibuang sebab dah rasa lega sebenarnya bila ramai bagi semangat dan rasa malas nak fikir sebab berblog untuk happy..:) jadi kena sentiasa semangat untuk melakukan sesuatu yang baru yang kita rasa happy dan ita bukan jenis suka cerita yang tak best2 di blog.. hahaha.. kenapa tah tadi waktu mennulis teremo la pula..:(




Oklah tak nak dah membebel panjang, hari ini ita buatkan puding kegemaran Fathnin atas permintaannya semalam. Fathnin memang suka puding macam ni. Sebelum ni ita suka buat puding ni tapi rupanya ita tak pernah buat entry untuk puding ni. bagi kami puding ni sedap makan sejuk-sejuk makan pun tak sedar berapa mangkuk dah makan..:)



Resepi asal tak letak kuah tapi ita makan dengan kuah tambahan nak makan dengan buah-buah koktel tu sedap. Tambahan puding ini bukan sahaja sedap malahan cantik juga dipandang. Ia boleh dijadikan menu untuk berbuka nanti dan ita pasni akan membuatnya lagi untuk dijadikan pemanis mulut juadah berbuka dibulan ramadan yang bakal menjelma.

Okla jom kita lihat resepinya. Ita hanya buat 1/2 adunan je untuk ita sekeluarga. Resepi dari kak jun @ myresepi junjs11. Terima kasih ye ita share disini pula. Sedap sungguh puding ni.



Puding Susu Buah-Buahan

Bahan-bahan ( 1 loyang besar )

* 1 paket serbuk agar2 (11gm)
* 2 biji telur
* 4 cawan air
* 1/2 tin susu cair
* 1 cawan gula
* 2-3 sudu besar tepung kastad
* 1 tin fruit cocktail

Cara-cara

1. masak agar2 dengan air dan gula hingga larut.
2. pukul telur dan campurkan tepung kastad, kacau rata dan ketepikan.
3. bila campuran agar2 larut, masukkan susu cair. bila mendidih, masukkan campuran telur dan tepung kastad. masukkan fruit cocktal.
4. masukkan kedalam loyang atau acuan disukai. sejukkan dan hidangkan.

Untuk kuah tu ita buat campurkan 300ml susu, air dari buah koktel, 2 sudu gula dan 1 sudu tepung kastad. campurkan sahaja dan disimpan di dalam peti sejuk.

37 Comments:

  1. ☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...
    This comment has been removed by the author.
    ☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...
    puding yang cihat buat anak2 ni....

    akak dlm dunia x semua suka ngan kiter even kiter x pernah kenal or kacau hidup org lain tapy org tetap cari salah kiter...akak x payah pening kepala fikirkan benda tue semua...cukup akak tahu niat akak sebenarnyer....sorang x suka 100 yang suka akak...jgn risau ek...x nak stress2...yg pasty ayu suka belog akak *_____________*
    Yatie said...
    Assalamualaikum Ita,
    jangan sedih2 ya....biasalah, dlm alam nyata pun ada orng berperangai mcm tu...inikan pula alam cyber...kat mana2 kita mesti jumpa orng2 mcm ni...biarkanlah mereka2 itu dngn dunia mereka...yg penting kita ikhlas dlm persahabatan dan minat kita di alam cyber...jngn ambil pusing sangat dan jngn stress ya adik cayang...tenyum tikit...alalalala..mailah bagi akak rasa puding susu tu..terliur je tngk...nak wat gaklah...
    kzai said...
    ita,betul tu ape yg yatie ckp tu..akak pun mcm ita,sbb ada blog lah akak rajin mencuba resepi..kita wat utk kepuasan diri sendiri..pedulikan pd mereka yg x mengerti tu..dh penat diamlah mereka2 tu..
    ita,puding ni akak sll wat dulu2..skrg dh lama xwat..rasa tingin plk..bln posa mmg sesuai puding ni dihidangkan
    cucu nenek di liverpool said...
    Sapela yg buat ita kecik ati ni, xbaik tau. Selalu juga kp baca blogger2 yg top2 ni mluah perasaan mcm ita, pelik pk perangai org yg mcm2 nikan. Sabar ita ye, yg penting fariz n ank2 suka dpt mkn mcm2, pedulikan je mereka itew. Papehal pun kp mmg suka puding ni, mudah sedap. Mmg dessert wajib kp ni kalau buat makan2.
    dZana said...
    aslmkum ita.. apa2 pun akk suke blog ita n blog2 kwn2 semua.. ini cara kita berkwn dgn berkongsi rspi n idea.. mgkin ada manusia yg tak berapa sesuai utk berkwn dgn cara kita ini .. akk nk puding sikit boley.. lama tak buat.. tunggu puasa la nnti ..
    Hanis MY said...
    pudim my peberet foooddd....huhu sabar yer, pedulikan je dgn org mcm tu, yg pasti akak dah ada pembaca setia dan seme org menyenangi dn suka akan blog akak ni... (saya lah tu slh sorang dr mereka...)
    Juwita Jamaludin said...
    ayu.. tah la kadang bila sembang2 perli2 tak selesa la tambah perli2 pandai masak ke apa.. akak masak2 sekadar untuk tambahkan ilmu je..thanks ye ayu

    kak yati tula dalam alam cyber ni tak la rasa sangat kecil hati sebanatnya dengan orang diluar.. huuuhuhuh
    Juwita Jamaludin said...
    kak zai tu la ita rasa happy sangat berblog hilang sunyi dan tak tahu buat apa.. lagi satu ita rasa jadi celik sikit otak ni tak la terperuk je duk rumah

    kak pi. .. tah la rasa tak selesa je la bila kena perli2 tu je sebenarnya
    Juwita Jamaludin said...
    kakl zana.. tula tah la orang yang takde blog ni kadang rasa cemburu ke apa bila bercakap ikut sedap mulut je buat kita yang ad blog dan tambahan blog kita masak2 macam rasa sedih plak
    Juwita Jamaludin said...
    hanis thanks ye.. akak kongsi apa yang kak buat je.. bagi akak ia menambah kemahiran akak... moga ada kebaikan disampingnya
    sabar@kagawa japan said...
    sabar jela kak ita....kite pon sbny 2007 dah ade blog...tp kite delete blog sbb ade ramai yg xpuas hati..mase tuhh br habis study....tp demi minat dan sokongan suami dan kawan2...saba buat balik blog nih.....tp semua psl makanan......tp bile buat psl masak ramai plak yg dengki....

    akak pernah bace n3 saba yg sentap hati mak nak tak?? ade dlm blog ni..akak try bace ...imagine kawan...xleh nmpk kite br nk naik..siap marah2 kite dan sanggup putus kawan...block kite kt facebook ..tuh semua sbb blog dan picture masak2 kite buat suami die compare antara die dgn kite...last2 kite jd mangsa...kawan tuh br sebulan dtg jepon mase tuh tp dah buat hal....tp kan kak..mulut org....hati org..pedulikan..yg penting kite tau ape kite buat...bkn kite curi gamba org..ke ape kan....blog kite kite punye suke lah...tuh prinsip saba....arghh panjang plak kite bebel....kalo nk cite lebih lanjut leh pm kite....hahaha...mcm laa kite ni pemberite plak kan..

    neway sedap plakk pudding akak...cocktail kite byk lg nih....ade buat lg malam nih hihih....
    Diana @ Melley Mey said...
    Assalamualaikum ita...
    rasanya akak ketinggalan sesuatu.. huhuu.. apa2 pun akak berharap ita akan tabah n terus berblog yer ita.. bukan senang nak puaskan ati semua org kan.. jadi biar kan ler.. nanti ia akan berlalu gitu jer tu.. Insyaallah..

    wah cantik n nampak sedap ler puding susu tu ita... suka akak tgk..
    izahdaut said...
    mcm dessert untuk santapan makan beradab je. cantik presentationnya la ita.. sedapnya makan sejuk2 ni.. alahai trasa2 kat tekak. bulan ramdan boleh la try buat ni
    Naz said...
    Wow! Very nice picture.. Cantik..Pandai ita shoot!
    Salam Ramadhan dr kak Naz utk ita sekeluarga di sana..

    Harap ita tabah menghadapi kerenah manusia lain dlm hidup ita yer..
    Anna Qawina said...
    sedapnya nam[pak..ni mesti ulang2 buat masa bln poser nnt kan..budak2 suka yg ada kuah..
    Selamat Berpuasa ya..:)
    ijayuji said...
    Salam kak ita!!! wat hapennnn???? kita selalu sgt ketinggalan.. tu lah manusia kak kita paling tak suke org yg mcm tuuu, mcm tau tau pulak apa masalah akak hihihi tp baca komen2 kat atas nii mesti dah dpt agak, biarlah mereka2 itu terjun dgn labu2nyerrrrrrr kita dgnhal kita jer kak, kita kan kalau hal2 mcm ni malas nak ambik kisah life must go on pedulikkan kata2 org sekeliling mean kat alam maya niii, kalau tak suke tu terpulang lahh kan, kalau kita buat silap mintak maaf then kalau dia tak maafkan itu urusan dia dgn tuhan.. Nak komen puding dah berjela komen benda lain :D Selamat Meyambut puasa di perantauan buat akak n family! jepun bila puasa kak? sini sama ngan mesia hari isnin :D puding2 niii mesti buat bulan puasa sbb SEJUKKKKK :D
    Gee® said...
    alahai Ita, sedih k.gee baca...w'pon kita berjauhan tp persahabatan di alam cyber masak memasak ni rasa macam sedara pulak... seronok dpt tgk masakan yg cantek2, sedap2 dan yg penting kita masak sendiri kan... takpelah Ita, janji kita bahagia dan tak kacau orang kan... ops!! nak puding sket...kering tekak cakap banyak nih... heeee
    Amie said...
    Hai Ita,

    selamat menyambut bulan Ramadhan al-Mubarak, dah nak mula puasa ni... fikirkan yang baik2 aje ye... mesti dah plan nak buat kuih apa kan... Kak Amie tak pandai buat kuih, dengan berkunjung dari satu dapr ke dapur yang lain dapatlah serba sedikit korek ilmu kuih-muih ni...
    puding tu sedapkan... lagilah kalau sejuk!
    nOOrsha said...
    salam ita...mmg sesuai sgt wat buka pose puding nih..sedapnya...hehehe..

    ita, time kasih share resepi eggless choc banana cake yer..noorsha minta izin cnp ke blog pulak..mmg sedap kek tu :)

    slamat beerpuasa dr kami sekeluarga utk ita n family..jmpot amik kad kat umah k :)
    Ummi said...
    Salam Ita, akak pun dah ketinggalan apa kesahnya.... Apapun harap Ita tabah dan teruskan berblog...selagi niat kita baik, akan ada yang sudi menjalin ukhwah...Betul seperti kata Lady Ayu tu...x perlu stress Ita. Citer org nak bertandang ke, komen ke itu bukan persoalannya...yang penting blog kita ada isi, ada ilmu yang boleh dikongsi, dan kita bergaul semua...bukan dlm kelompok tertentu jek kan... Lumrah manusia biasalah, ada jek x puashati dengan kita, nak nak bila tengok kita naik sikit...sepatutnya jadikan saingan sihat kan... Ni macam kita jadi bersalah dibuatnya.... Xpalah Ita, ikhlaskan hati.. Akak tetap menyokong Ita...muaaahhh!
    Mamasya said...
    Assalammualaikum Ita.
    Cantik gambar puding Ita tu.akak suka puding susu gini dgn buah-buahan... mkn sejuk2 nyamannya.mee rebus tulang kat bawah tupun nampak sedap...boleh masuk senarai.!
    Slmt menyambut bulan Ramadan buat Ita sekeluarga.moga bulan yg penuh berkat ni dpt dilalui dgn sebaiknya.
    HomeKreation said...
    Salam Ramdhan & Selamat Berpuasa buat Naz sekeluarga - ada kad khas buat kekawan kat rumah Along, kalau sudi boleh amik gantung.
    Wah, best puding ni kl mkn waktu bulan pose....
    HomeKreation said...
    Ooop...! Sorry Ita, tersilap copy nama Naz tadi...hehe.
    resipe-masak-makan said...
    Salam ita, everything nice and wonderfull,selamat berpuasa.
    Ijan said...
    Salam Kak Ita,
    semoga kak Ita sentiasa ceria2 ye. Jangan sedih2 tau!
    Selamat berpuasa kak Ita dan keluarga. puding tu kalau buat utk berbuka bestnye :)
    Juwita Jamaludin said...
    saba.. terima kasih atas perkongsian.. awak pun jangan sedih 2 ye akak dah happy dah ok je rasanya kalau kita fikir positif tak tahu tadi kenapa emo terlebih plak.. hihiihih

    kak diana.. tak de apap2 kak.. biasa la manusia.. hihihihi terima kasih kak selamat berpuasa
    Juwita Jamaludin said...
    izah.. biasa2 je izah nak bergambo yang lebihnya makan dalam mangkuk je pun.. hihiihhihi selamat berpuasa ye

    naz..kak terima kasih kak.. saja kak untuk gilap otak berkarat ni deco2 sikit.. hihiihih selamat berpuasa kak
    Juwita Jamaludin said...
    anna .. ana selamat berpuasa .. sedap puding ni kena buat tau blan puasa

    ika.. tula tak de apa2 la ter emo la ika.. tah la.. hihiihi tapi sekarang dah happy dah .. akak puasa isnin gak la ika
    Juwita Jamaludin said...
    gee.. tak de kak.. ini dengan orang keliling je kadang kurang selesa.. kalau geng2 blogger ok je semua memberi semangat..:) thanks ye kak

    amie..thanks kak amie.. ye kak sekarang dah ok .. kenapa la tadi rasa tak happy plak.. hihihih
    Juwita Jamaludin said...
    noorsha..sha.. thanks itu resepi ijan.. ye sha ita dah amik.. selamat berpuasa ye


    kak ummi..terima kasih kak ummi.. tah kenapa sayu plak tadi.. hahaha tu yang reentry balik tu kak.. kadang blog tempat kita meluag=h kan rasa.. seronk dapat kawan 2beri semanagt
    Juwita Jamaludin said...
    mamasya.. selamat berpuasa ye.. tula sedap buat menu berbuka cuba tau

    along roz.. tak pe mesti tak perasan ni.. hihihihi ita dah datang amik dah terima kasih
    Juwita Jamaludin said...
    resepi masak.. thanks singgah blog saya

    ijan.. thanks ye tak sedih dah, happy je selamat berpuasa tau
    syamsuliza mohamad said...
    salam ramadhan...salams ita.... hehe, first time komen nih walau pun dah banyak resipi dari blog ita eja dah cuba... trima kasih bebanyak ta.. sebab ita la jadi sumber inspirasi eja untuk rajin memasak.. walau pun ita kata tak pandai masak, tapi tuh yang wat eja kagum dan berusaha nak cuba sebab eja pun baru nak belajar2... ;) nway, ingat nak wat la puding nih hari nih, cuma nak tanya satu soklan poyo, untuk kuah dia, letak susu cair ke susu segar yek? nway, tqvm kepada ita dan rakan2 blogger masakan ita yang lain2 juga sbb sudi share dan menambah pahala di bulan mulia ini kerana menjadi sumber idea memasak untuk berbuka.. truskan perjuangan wahai kawan... ;)
    Juwita Jamaludin said...
    salam ija.. maaf baru sempat nak balas.. tentang susu tu ita kalau tulis susu dalam resepi ita ke apa kat sini ita guna fresh milk sebab itu yang ada.. jadi ija jangan confuse ye.. dah buat ke .. sedap tak.. tula ija ita berblog ni untuk kepuasa diri sendiri je sebanarnya.. thanks ija komen
    nurAmy said...
    salam... first time tgk blog akak sy dah fall in love.. tgk gambo jer dah terliur apetah lg kalu dpt mkn.. bagus ah akak.. i like!!!
    Isiah said...
    So, I don't actually believe this will work.
    providence ri hotels | gmc dealership locator | what is the hitech act

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG