Salam semua. Semalam ita sempat mencuba resepi yang memang lama dah masuk dalam list untuk dicuba. Selalu asyik telan air liur je tengok Mek jah @ ika buat gyouza ni. Si ika ni amat rajin sampai kadang satu hari dua tiga menu dia akan tayang kat blg dia...:) Dah tu cun plak tu masakan-masakan tu..Di japan ni selalu nampak gouza ni kat pasar raa yang dah siap tapi memang la tak leh makannya.. hanya ada yang kata kulitnya ada yang boleh dibeli tapi ita tak tahu yang mana jadinya baik la ita cuba buat sendiri je. lagi pun tengok resepinya senang je. Suruh cik BM yang uli.. hihiiiihi..
Dah siap semua ikut resepi ika.. perap sejam pastu barula buat proses mencanai. Bab ni memang kena praktis lagi sebab tak puas hati tak dapat nipis sangat.... hhuhuuhuu.. ingat dah nipis dah.. takpe la belajar dari kesilapan. lain kali leh perbaiki. Bila dah siap canai satu lagi part yang mencabar juga iaitu bila nak kelim plak.. Tengok sekejap kat youtube dan tengok orang tu buat macam mudah je kelim.. mula-mula kekok juga.. tapi bila dah tinggal lagi 2-3 ketul yang terakhir baru dapat rentak dia.. jadi abaikan bentuk yang amatur itu ye.. Bila dah siap semua... rasa plak wah sebenarnya sedap rupanya gyouza ni... Tak rugi cuba walaupun lepas buat tu punya la penat dan bertepung baju dan seluar ..:) sampaikan nak ambil gambar gyouza pun jadi malas.. ok la jom kita tgk resepi ni untuk rujukan masa depan.. ita ambil di blog ika.. thanks ye ika.. akak letak kat sini tau...
GYOUZA recipe
sumber : Arah
Ika akak tak edit apa yang ika tulis senang nanti nak rujuk balik ye...
Bahan2
*300g Ground Chicken, please dont use ground beef ya sbb tak sedap!
*1 buku bwg putih, cincang>>kita suke byk2 :D
*2 Sb negi atau leek ambik bhgn putihnyer, cincang
*1/3 cwn Nira> chives bahse melayu tak sure apa dia :D, cincang ( kucai)
*Kobis>cabbage cincang>>kuantiti kobis sama byk atau kurang dgn kuantiti ayam
*1/2 Sk Serbuk lada putih ikut suka nk pedas mcm mana
*1 1/2 sk minyak bijan
*1 sb kicap cair/syoyu
*garam sesedap rasa
*1/2 sk air parutan halia
**sedikit sos tiram optional
Kulit Gyouza
Kulit gyouza>>kalau nk buat sendiri, guna tepung serbaguna campur dgn air panas, gaul dgn menggunakan senduk kayu bila dah suam uli sampai jd doh yg lembut n tak melekat, perap dlm satu jam, selepas tu ambil doh td canai kan jgn sampai terlalu nipis, potong bentuk bulatan dgn menggunakan gelas atau yg sewaktu dgnnyer, taburkan dgn tepung ubi atau jagung setiap lapisan untuk mengelakkan dr melekat.
Cara2
* Satukan sume bhn di atas td kecuali kulit gyouza td dan perasakan mengikut citarasa masing2 tambah serbuk lada sulah atau grm atau minyak bijan jika perlu.
* Untuk keliman gyouza sila rujuk mana2 website guna kan keyword gyouza kat you tube se elok eloknyer.(sblm kelim pastikan keliling atau bhgn tepi kulit gyouza sebelah dlm di sapu dgn air supa tertutup) Buat sampai habis kemudian susunkan gyouza yg sudah siap di kelim ke dalam kuali.
* Masukkan lebh kurang 1sb atau 2sb minyak zaitun dan tuangkan air kedalam kuali lebih kurang suku paras tinggi gyouza tu, tutupkan, dan tunggu sampai air kering atau sehingga bwh gyouza bewarna keperangan. Dipping sauce boleh guna syouyu, atau kicap cair+cuka+minyak lada atau ra-yu sedikit.
Labels: masakan jepun
sye pon dah lame teringin nak makan gyouza..terliur diorng aek tnjuk je tp x leh nak mkn..huhu..
tp x rajin cam kak ita..tgh mncri kulit gyouza yg dh siap..hehe
baru brapa ari tak kesini byk seh menu tertggl..cun lah puding choc & dadar polkadot Ita...hehehe
kak anie... tula akak mesti selalu buat.. tentu cantik ita ni tangan keras lagi kak.. kena tuntut ilmu dengan akak ni
hanis tu la akak terliur je tegk kat supa tu.. so kena la buat sendiri
kak pi.. ni makanan jepun so banyak kat sini.. geram je tgk kat supermarket tu...
amiyo.. salam kenal juga thanks lawat blog akak