25 June 2011

Macaron




Salam semua.Malam semalam tetiba je Fathnin selsema. Sebelum tu Fateh dan suami ita. Jadinya semalam malam berjaga-jaga dengan suhu anak-anak takut demam. Alhamdulillah panas sikit je tak sampai pun 38 darjah celsius. Ita just lap-lap badan dan pastikan fathnin tak demam. Fateh ok je nasib tak panas hanya selsema je. Jadinya hari ni fathnin minta cuti dari "home school" dari cikgu Juwita..:) sebab selsema.

Alhamdulilah badan dah tak panas. Ita pun taknak paksa dia sebab dia tak sihat. Ita mengajar kat rumah pun selalunya happy-happy je supaya tak la tahun depan bila dia masuk darjah satu huruf A pun tak kenal.. jadinya tak nak bagi pressure sangat tapi ikut juga silibus darjah satu diMalaysia.



Disebabkan hari ni cuti dari mengajar jadi ada banyak sikit masa mencuba resepi yang mencabar. ita cuba buat macaron hari ni. Takut sebenarnya nak buat bila ramai yang kata nak buat macaron ni susah dan sebagainya. Tapi dalam hati geram je bila semua macaron yang kawan-kawan buat cantik dan menjadi.. ita kena sahut cabaran tu. yosh....:) barang sebenarnya lama dah beli dah dan tunggu hari yang betul2 sesuai nak buat kata kena hari panas dan sebagainya. Jadinya 2-3 hari ini panas pula, lagi pun hari ni cuti mengajar jadi ada banyak masa...:).


Ita nak ucapkan terima kasih pada kawan ita saliza di FB sebab selalu nampak macaron dia jadi cantik je. Dia ada bagi buku panduan online jadinya ita baca sikit before buat selain itu ita juga nak ucapkan terima kasih pada kak Azlita sebab buat entry step by step tu ia amat membantu ita, rasa happy sangat sebab dapat kawan-kawan yang share ilmu yang ada moga ilmu kita ini akan diberkati oleh Allah.. InsyaAllah.



Pengalaman buat macaron ini sebenarnya memang mendebarkan tambah bila tengok waktu bakar tu keluar ke tak kaki dia. Tapi bila tengok kaki nya keluar rasa happy sangat. Hanya satu ita susah nak dapat saiz yang sama dan bulat cantik ... asyik senget je...hihihii.. walaupun dah buat macam tips kak Ita tu kata lukis dengan duit 20 sen kat parchment paper tu, takpe la practise make perfect kan.. nanti bila selalu buat jadi cantik la.. betul tak..

okla jom kita tengok resepi yang marbeles ini dan banyak resepi sebenarnya tapi ita ikut yang ini tambahan ita beli almond powder tu memang 80g je.. jadinya cukup-cukup untuk resepi ni. Izinkan ita share disini ye kak...Terima kasih



Macaron
Resepi asal : Rima
Sumber : Masam manis

Bahan-bahan.
80g putih telur - suhu bilik anggaran 2 biji jika gred A
65g gula castor

80g serbuk almond
140g gula icing
pewarna




cara- cara (Kak Azlita)

  1. Sediaka dulang pembakar. Alas dulang pembakar dgn kertas minyak. Ambil duit syiling 20 sen dan lukis atas kertas minyak dan jarakkan setiap satu sebanyak 3 cm. Terbalikkan keretas dan letak atas tray atau dulang pembakar. Ketepikan.
  2. Ayak serbuk almond dan gula icing, ketepikan. (Mula ita ayak tapi macam pengayak ita tu tak bagus plak.. so ita campur dua2 bahan tu tapi pastikan takde yang berketul dengan gaul rata2 jangan berketul-ketul)
  3. Masukkan gula kastor dan telur dalam satu bekas. Ambil sebuah lagi bekas yg besar sedikit dan letakkan air panas. Masukkan bekas gula dan telur kedalam bekas air panas. kacau perlahan sahaja hingga gula larut dan suhu larutan gula dan telur mencapai 50 - 55C. ( ini ita tak buat sebab ita dah rendam telur ita dalam air yang panas suam sebelum pecah lagi)
  4. Keluarkan dari bekas air panas pukul adunan telur dan gula ini dgn kelajuan maksima hingga menjadi pekat dan bertanduk.
  5. Masukkan sedikit2 gula ising dan almond yg telah diayak tadi kedalam 4. Kacau rata menggunakan spatula aje. Ingat ye! adunan ni lebih pekat dari adunan kita buat kek.
  6. ita bahagikan aduna kepada 2 bahagian. Letak pewarna dan ratakan.

  7. Masukkan adunan dlm beg plastik atau piping bag, kemudian picitkan atas bulatan yg telah kita buat atas kertas minyak tadi. siapkan sampai habis.
  8. Rehatkan macrons lebih kurang 30 - 45 mint.
  9. panaskan oven 150C - ita cuma gunakan 140C mengikut kepanasan oven-ita ikut kak ita tp ita bakar 20 minit.
  10. Bakar selama 15 - 20 minit.
  11. setelah masak, letakkan macrons bersama kertas minyak atas rack dan biarkan ia sejuk. kemudian bolehlah buat ganache pulak!
Nota: Tulisan merah itu ita yang buat jadi untuk peringatan ita dimasa depan...

48 Comments:

  1. nuwairani ismail said...
    mcm tau2 aje...tgh servey2 resepi macaron ni...hadoi..mencabar betol la nk buat mende alah ni...
    Kamalia said...
    Akak..cantiknye macaron tuh.nmpknye roh macaron dah meresap kat akk pulak..dah cukup cntikla tu.geram je tgok,nnt lps pntg nak cube gakla resipi yg ni..
    ☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...
    clap clap clap
    bravo canteknyer mac akak buat
    ayu jer uat x menjadi hahaha kena timba ilmu lagi nie eee....betul la k.ita kat umah pow dah start x cihat...cuaca panas sangat kan....jadi malas nk keluar gini~
    Chik Mimi said...
    wah ita pun dah buat macaroon tahniah cantik je ,akak tak dak keberanian
    Sue said...
    jeles...jeles... mampu tengok je dulu...xde keberanian lagi nak cuba nih... :)
    Maira Anjami said...
    cantik2..:))
    sye dah lama msukkn dlm senarai resepi yg nak cube buat..tapi msih gerun nk cube..huhu..rasa mcm ssh dan mencabar nak membuatnye...
    AZLITA AZIZ said...
    tahniah ita... menjadi dan cantik macaroon tu...
    mmg susah sikit nak bagi saiz dia sama bila kita baru2 buat.. nanti dah lama2 bila dah biasa ok lah tu...

    tahniah sekali lagi dari akak!
    ♥LOVE2COOK♥ said...
    Well done Ita!!! Cantik sekali your macarons...loved your pics! :D

    Love rasanya tak pernah makan macaron lagi, no idea how it tastes pun..hehehe. But seriously feeling like trying soon! :D
    saliza said...
    cantiknya macaron ita.suka tgk gambar macaron tergolek2..bestnya ita sekali try jer dah jadi...omedetou....
    Nuridah said...
    Ita,

    cantiknya macaron tu...rajin Ita ini...tergoda pula kak nur tengok...dh naik juling mata nie...hehe...yg tergulik2 tu buat geram tengok.
    Nieza said...
    wahh cantiknya macaron dia...tahniah ita..memang cun dh tu..nieza buat hari tu pun mencabar juga..bila nk tanggalkan dr kertas byk pecah..yg pecah semua masuk mulut dulu tak sempat habis buat perut dh kenyang dulu...hehe
    09SD195 said...
    nani.. boleh buat kalau nak buat baca betul tau stepnya jangan nak cepat je takut tak jadi...
    09SD195 said...
    Lia nanti lepas deliver baby buat ye.. sedap macaron ni kanak2 tentu suka.. walaupun manis... mana ada meresap hihihi akak nak cuba je geram tgk orang punya
    09SD195 said...
    Ayu.. takpe cuba lagi belajar dari kesilapan.. pasni tentu jadinya
    09SD195 said...
    kak mimi.. ita pun mula gitu.. tapi kena berubah kalau tak tentu tak berjaya gini.. dah jadi puas hati
    09SD195 said...
    maira.. memang mencabar sikit tai bila jadi hasilnya berbaloi.. cuba la baca resepi tu betul2 insyaAllah jadi
    Juwita Jamaludin said...
    kak ita.. terima kasih kak atas tunjuk ajar.. suka tgk bila jadi.. tula harap pasni leh dapat yang perfecyt punya
    Juwita Jamaludin said...
    love, you have to try and you will love the taste..:) thanks for your supported...:)
    Juwita Jamaludin said...
    sal .. ini tunjuk ajar sal.. takut juga sal.. tai memang belajar dari pengalaman sebenarnya
    Juwita Jamaludin said...
    kak nur.. thanks kak.. cuba buat kak akak pun akan dapat gitu resepi ni mudah sikit...

    tak perasan tadi terguna Id suami
    Juwita Jamaludin said...
    nieza betul2.. kata petuanya picit air kat bawahkan.. jadi nanya panas sikt la kena hati2.. klau biarkan pun ok nanti dia tanggal sendiri..
    garlutti said...
    Hello from VIGO SPAIN is my first visit to your blog .. your recipes are good and interesting, the macarons sweet beautiful with the colors ... you still ... I invite you to share my recipes and blog .. hugs Marimi
    Gee® said...
    ermmm...cumiLnyer macaroon ita ni..teringin pulak nk mencuba... rasanya manis tak?
    kzai said...
    wow..ita dh jadi wat mac..akak pernah kecundang..tu yg malas tu..tahniah ita...cuba dan cuba lg wat sampai cun..
    Ida,Japan said...
    wow!! cayalah ita, mmg cun sgt dah bg k'ida...ini pun dah lama masuk list, nk buat nk kena tunggu betul2 sweet time..comei, colourfull
    Along Maklong said...
    maklong selalu tengok orang punya je.. belum pernah rasa.. tengok resepi juwita ni baru tergerak hati nak tiru.. thanks share resepi ni..
    Anonymous said...
    BARAKALLAH...SUBHANALLAH
    suri solehah said...
    wah cantik2 nya macaron..teringin jugak nk belajar buat lepas tgk kt dapur nieza hari tu..tapi rasa mcm bukan tahap akak je,,KIV dulu..harap anak2 cepat baik
    indahhouse said...
    salam kak Juwita,
    :) Tahniah! memang cantik! bila ada tutorial macam kak azlita buat, rasa confident nak try. seblom ni mmg ramai org cakap. macaron ni payah. kak juwita buat fu.... menggoda...
    Amie said...
    hi ita,
    kak amie lagilah berdebar2 menunggu hasil kalau nak buat
    benda2 gini, maklumlah byk pengalaman lalu kalau buat kuih...asyik bantat2 belaka jadinya...
    Lovely Kitchen said...
    well done cikgu ita! comei sgt dah mac tu...E-na x pernah mkn lg mac so tak tau rasa sebenar yg sedap...ada peluang boleh try buat pulak..
    Mas said...
    wah..rajinnya ita buat maracon..
    mas juga tak buat2....
    cantik maracon tu....
    Juwita Jamaludin said...
    hi marimi, thanks for visiting my blog.. i will visit your later..

    kak gee.. bagi ita manis dia ok je.. tak la macam gula tumpah sangat.. anak 2 suka
    Juwita Jamaludin said...
    kak zai.. tula takut nak buat sebenarnya takut tak jadi.. huuhhuhu insyaAllah kak moga cantik lagi bila selalu buat

    kak ida.. sekarang tgh panas elok buat sebab senang nak kering kalau tak kering nanti tak jadikan.. hihihihi try kak ..
    Juwita Jamaludin said...
    along mak long cuba la sedap juga.. anak2 tentu suka..

    anonymous: thanks visiting.. i know who you are..:)
    Juwita Jamaludin said...
    suri solehah.. boleh cuba cari masa yang sesuai.. sedap juga tau...

    indah. tula sedap indah.. ada tutorial tumemang membantu..
    Juwita Jamaludin said...
    kak amie.. tula takut juga.. tapi leh cuba kak kadang kita uji juga kemampuan kita kak.. try buat kak pilih waktu yang sesuai

    kak ena.. cuba la anak2 suka rasanya.. ita pun takut tapi alhamdulillah menjadi happy..

    mas.. nanti cuba la.. anak2 suka tau mas.. anak2 mas tentu suka juga
    izahdaut said...
    itaaaaaaaaa.. jeles tengok aaa.. lawanyeee..tak berkelip mata ni menegoknya.. kalau dapat ngap sambil pejam mata ni memang best ni.. uishh tergoda tergoda..
    Kak Sam said...
    Patut pe NI semangat buat. Akak pun tergoda ni.
    Ummi said...
    Ita....waaa mcmana akak boleh tertinggal kete api untuk entry macs yang cantik banget nih....salute laaa...akak kan, takut2 lgk...hahahah..bila la nak buat eh...
    Ariani said...
    bestnye tgk macaron kak ita nie,,cantik sgt,,nanie dh lme nk bwt,,tp org ckp ssh,,2 yg xbwt2 lg 2,,hehe,,dh tgk k.ita nye macaron nie mcm smangt plak nk bwt,,
    Ijan said...
    Salam Kak Ita...
    cantiknnnye macaron akak... cute2 jer kaler tu...menjadi tulus mulus gitu... kite buat ritu siap bertanduk lagi.hahahaha
    Syazana Aziz said...
    saye penah buat macaron. tapi tak jadi...
    Nur-nba said...
    Salam. Kak Ita, cantiknya hasil macaron yang akak buat. dari gambar dah nampak sangat menyelerakan... Memang bahan2nya tak banyak ye?? Nur belum pernah merasa macaron ni.
    B @ L d ! 0 R e N said...
    suke la tgk koleksi resepi & gamba2...loike the macaroonss
    farhana said...
    Salam cikgu juwita. nk cari resipi macaron, jumpa sekali page cikgu ni. :-) dengan semangat cikgu buat macaron ni dgn jaye nye. So sy pun nak follooow resipi dr cikgu.
    Anne Qistina said...
    Sy pn dh byk kali buat macaron ni...tp semua masuk dustbin..xjd...ke sbb oven panas sgt??
    boleh try pnduan yg akak bg ni...
    Do feel free visit my blog to k...kita sama2 bkongsi ilmu...
    www.mysufisecret.blogspot.com
    Anonymous said...
    nak share recepi..jadi lak macaron mlm tadi..terima kasih

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG