Salam semua. Sejak akhir-akhir ini cuaca di jepun ni macam tak menentu je.. sekejap panas dan sekejap hujan. Tapi minggu ni hujan je.. Basuh baju pun tak berapa kering. Bila cuaca macam ni kena jaga kesihatan anak-anak sebab dalam keadaan cuaca tak menentu senang je badan tak sihatnya.. Alhamdulilah anak-anak ita sihat hanya Fateh hidung berair sikit. Kelmarin sempat juga melawat anak kawan masuk hospital disini disebabkan demam dan jangkitan paru-paru. Moga keadaan anak kawan ita cepat kembali sihat.
Semalam jalan-jalan dapur izah nampak kek ni. Ramaikan kawan-kawan yang dah cuba. Ita je baru nak cuba. Kek yang warna coklat ni memang kegemaran fateh dan fathnin. Jadi tak rugi cuba. Lagi pun suka kek ni sebab memang moist, senang nak buat dan tak guna telur. Ita buat bentuk cupcake. Saja ubah selera. Boleh juga nak buat bentuk bulat bagi yang gemar.
Untuk resepi ini ita ambil di blog Izah, resepi asal dari dapurku sayang @ dayang jack. Thanks ye . Ita panjangkan disini.
Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack
bahan-bahan : loyang 6-7 inci
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
Labels: Kek
bestnye dpt tinggal kt jepon...sekarang da nk masuk musim panas la kan?
pantang betul bila tengok makanan yang bercoklat ni. tambah2 muffin ita ni. dah pandang, renung samapi nak terkam jer. memang suka ni Ita. bilalah nak buat agaknya.
Kak CT dah buatkan kek ni... Ita je ketinggalan kak...
nampak cantik2 belaka hasil masakan di sini...mesti sedap kan...he he salam kenal dr kak amie, dah follow ita yea..
rase teruja tgk blog akak ^^