Salam semua. Ini adalah menu kelmarin ye.. hanya dapat tengok je. Ita sebenarnya nak habiskan stok ikan saba dalam peti sejuk. Waktu beli ikan ni murah sangat iaitu 50 yen seekor. Besar plak tu lepas siap bersihkan ikan ni simpan dalam peti sejuk bila nak masak je terfikir-fikir nak masak apa dengan ikan ni. Dalam rumah ita ni menu ikan memang kurang sikit kecuali ikan-ikan yang macam di Malaysia tu bawal, kerapu , siakap cepat la habisnya.
Selalunya ita buat bakar je atau goreng tapi rasa dah jemu plak. Jadinya ita cuba cari menu untuk buat laksa. Nak buat laksa kelantan ita masa macam suntuk je nak buat laksanya tu jadi jumpa resepi laksa siam ni. Bila tengok bahan-bahan semua ada dirumah dan mudah nak buat. lagipun sebelum pergi lab suami ita dah request nak makan mee atau laksa untu menu dinner. Itu yang ita terfikir nak guna ikan yang ada tu.
Bila masak kuah laksa ni memang macam masak kuah laksa kelantan atau nama lainnya laksam. Hanya untuk laksanya dalam resepi ni kata guna bihun. Ita pun tak pernah makan kat siam macam mana laksanya...kena tanya mek ijah aka ika bangkok betul ke laksa siam gini.. hihihi Untuk laksa ni ia menggunakan bihun mungkin disitu kelainannhya...:) Bagi tekak kami suami isteri sedap laksa ni dan ita buat untuk sekali makan je masih berbaki ikan saba dalam peti sejuk tu macam kena cari menu laksa lain plak lepas ni.
Okla jom kita lihat resepi laksa siam yang ita jumpa di Mesra.net dan resepi asal dari Masakan tradisional utara 1991. Ita kongsikan disini pula.
Laksa Siam
Bahan-Bahan:
600 gm bihun kasar
600 gm ikan kembung
2.5 cm kunyit hidup
2.5 cm belacan
2.5 cm lengkuas
6 biji cili kering
4 biji cili merah
1 biji kelapa
5 labu bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai
8 sudu besar minyak
3 helai daun limau purut
Asam jawa secukup rasa
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Bahan-bahan untuk hiasan:
1 labu bawang besar (dimayang)
3 biji cili merah (dihiris)
1 biji timun (dihiris halus)
1 biji nanas
3 ikat daun pudina
1 kuntum bunga kantan
Cara:
Labels: mee
menarik pulak nampak laksa Siam ni.. akak pun tak pernah jumpa apalagi lah nak merasa....
kalau ita kata rasa mcm laksam tu fav akak tu.. suka sangat laksa kelantan tu...
nanti boleh lah cuba resepi dari ita ni... terima kasih share resepi...
first time mas dengar laksa siam...
suka nampak hidangan tu....cantik tersusun, mmmm...belum pernah buat / makan laksa siam, tapi bila belek2 resepi teringin pula nak cuba...
banyak hari tak singgah, dah byk menu ketinggalan....
susahkn nk cari ikan cam kat m'sia, ikan sini pelik2 rasa pun pelik..murahnyer ikan saba tu ita, lum jumpa lg harga cam tu kat Fukuoka ni.
Nampak sedap laksa siam ni...kak nur tk pernah merasa..nk rasa laksa Ita,jauh pulak ya...akak telan airliur aje lah...hehe.
Wah... kira laksa lemak ni ya kak..
saya mmg pulun laksa lemak sebab dah biasa laksa dan laksam. hehe.
tumpang hirup kuah... :)
maaf baru sempat ziarah ni. siang tadi dok betapa jer, malas nak jalan2 tenet slow macam siput.. hihi
kak ct dah makan laksa banyak negeri, tapi laksa siam ni tak pernah makan lagi. rajin nya ita, apa rasanya ni ita. Tak pun kena tanya Ika Siam lah kan..hihi
laksa siam ita tu nmpk sungguh sedap n menyelerakan tau... dah terliur dah tgk nie... mana ler akak nak cari nie... hehhee.. akak x reti lg buat laksa2 mcm nie..
akak ambik masuk list dulu lah ya..mesti try ni..akak memang suka semua jenis laksa..