Salam semua. Sekarang ni di jepun dah mula panas jadinya makanan yang dimasak cepat basi kalau masak ita selalunya akan simpan dalam peti sejuk atau masak bila nak makan je. Bukan apa bila panas-panas ni makanan jadi cepat tak sedap rugi je penat-penat masak tetiba rasa dah lain. Dulu style ita masak waktu malam untuk bentou suami tapi sekarang dah kena tukar jadual masak, waktu nak makan atau masak kena simpan dalam peti sejuk.
Menu ni adalah menu hari Khamis waktu anak-anak ita selsema. Kanak-kanak bila selsema memang tak lalu sangat nak makan. Jadinya ita kena buat menu kegemaran anak-anak la. Anak-anak ita kalau spaghetti memang tak tolak tambah kalau ada sosej. Jadinya untuk menu ni ita tambah sosej untuk anak-anak ita makan. Ita juga tak tabur lada hitam untuk pinggan anak-anak ita takut pedas.. Untuk ita dan suami je. Sedap dan mudah resepi ni.. Kalau sekali buat mesti nak buat selalu.
Resepi ini dari blog blogger masak-masak yang terkenal iaitu Mat gebu@DTS. Ita kongsi disini ye Mat. Terima kasih.
Spaghetti Olio
Sumber : Dapur Tanpa Sempadan
Bahan-bahan
80 gram spaghetti yang belum direbus
3 batang jejari ketam, potong dadu
1 biji bawang holland saiz sederhana, didadu
2 ulas bawang putih, dicincang haus
3 biji cili padi, buang biji dan cincang halus
6 tangkai sweet peas, kerat 2 setiap satu
5 biji green olive
5 biji black olive
15 biji jeruk capers- ita tak de..
Serbuk lada hitam secukupnya
Sedikit Italian seasoning
Minyak zaitun untuk menumis
cara -cara
Labels: mee
Mmg la k.Ita mkn cepat basi x leh letak luar lama2....lega dah 2 hary ujan Dan mendung x der la panas sgt kan akak (。-_-。)
sy tak tau la kenapa budak2 mmg suke mkn pasta jenis yg mcm ni. anak buah sy pon suke makan. tapi kalau meekuning biasa tu xde pulak diorg beriya makan mcm spageti. best la resepi ni. kat mane la nk cari seasoning tu..
kak amie mula kena selesema ni... tengok resepi yang sangat cantik gaya persembahannya ni teringin nak rasa...memang menarik dgn aksesori tambahan termasuk anggur dan roti di belakangnya tu...
nak merasa dulu..he...he...
nampak sedapp la...
ada spaghtetti olia rupanya kat sini akak terlepas pandanglah dear..
spaghetti buat macam ni akak belum pernah cuba lagi..sebab kat rumah akak tu lebih suka yang warna merah..heheh banayk songeh lah katakan..heheh..ada lagi tak ni..kasi sepiring jadilah untuk akak aje..
ayu.. tul tapi malam sekarang sejuk sikit kalau tak membahang je
sue buat la sedap pasta ni
kak amie.. thanks ye... saja tambah pelakon tambahan kat belakang tu
mas.. sedap ni mas anak 2 mas tentu suka
kak ida ita ni menu yang diorang suka kalau malas fikir masak ni je
faiz thanks lawat blog akak yang biasa je ni.. ni blog suri tumah.. hihihi