Salam semua. Semalam ita dah share resepi Nasi Arab yang sedap dan memang dicadangkan untuk dicuba bagi yang belum mencubanya. Nasi Arab tersebut Ita padankan dengan Ayam Panggang Lada hitam dan resepi ini amat mudah dan menyelerakan. Suami ita memang suka ayam yang dipanggang sebegini jadinya ita cuba mencari pelbagai resepi ayam panggang untuk dicuba. Lagipun senang nak makan anak-anak pun menggemarinya.
Resepi ini ita ambil dari dapur kak hana. Ia amat mudah dan menyelerakan. Ita kongsikan disini ye kak..
Ayam Panggang Lada Hitam
Bahan-bahan
* 1/2 ekor ayam size kecil
* *1/2 labu bawang putih- parut
* *2 inci halia - parut
* 1 sudu besar lada hitam - tumbuk kasar
* 2 sudu besar kicap manis/pekat
* 1 sudu besar sos tiram
* 2 sudu besar madu
* garam sedikit
* minyak zaitun
Cara-cara
* Gaul ayam dgn halia,bwg putih, kicap, lada hitam, sos tiram, madu, dan sedikit garam. Masukkan dalam mangkuk tahan panas/loyang. Perap sekurang2nya 2-3jam atau semalaman.
* Panaskan oven. Curahkan minyak zaitun ke atas ayam (boleh tukar butter) dan bakar suhu 180 selama 1jam atau sehingga ayam masak. Setiap 20min jirus2kan air ayam yg keluar ke atas ayam supaya permukaan atas tidak terlalu kering.
Untuk sayur bagi dipadankan dengan ayam panggang lada hitam ini ita padankan dengan taugeh celur. Resepi yang simple tapi memang menyelerakan. Resepi dari Che iza my resepi.
Taugeh Celur
terliur dah ni...
Ayam panggang memang menjadi kegemaran seisi rumah kak ct. Tambah2 anak bujang kat rumah ni memang gemar amkan ayam berbanding ikan. memang menu yang mesti ada dalam setiap hari. kadang2 kak ct sampai tak tahu nak masak apa, asik ayam jer memanjang... hihihi.
Selalunya ayam bakar ker apa ker memang sedap kan. kak ct pun pernah buat gak resipi dari hana ni memang sedap :D
Mummyhaza.. cuba la senang tapi menyelerakan...
nani jauh ye.. tula kalau tak leh dinner sesama ye
kak Ct ita pun sama beli ikan macam tak jalan je