Salam semua. Hari ini ita nak keluar sekejap sebab ada check-up Fateh di ward office disini, ward office tu macam pejabat daerah kalau kat Malaysia, ia menguruskan semua urusan tentang penduduk didaerah tersebut. Di Jepun ni setiap kanak-kanak yang berumur 1 tahun 6 bulan dan 3 tahun akan ada check up ni, jadinya temujanjinya hari ni dan temujanji ini telah ditetapkan bukan boleh datang sesuka hati je.
Hari ini nak kongsi resepi rojak yang ita buat semalam. Rasa nak makan rojak ni bermula sejak nampak Kamalia tunju rojak dia lepas tu nampak kak ida plak.. jadinya tak tunggu dah terus beli barang pagi semalam. Petang tu godek-godek didapur untuk makan dinner. Ita selalunya masak waktu petang sebab dah siap mengajar fathnin dan kerja-kerja rumah, jadinya senang sikit nak masak dan biasanya Fateh tidur petang senang sikit tak la terkejar-kejar sangat nak melayan dia.
Resepi ni ita ambil di blog kak noreen@my home cooking blog . Sedap resepi ni. Hanya di cucur lembut tu ita tambah kelapa sikit bagi rasa-rasa lemak sikit suka cucur gitu. Hanya dalam gambar ni tak de telur baru perasan tak masukkan telur..:P
Rojak / Pasembur
Bahan Cucur (Keras):
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 camt serbuk penaik
3/4 camt garam
1/2 camt gula
155-165 ml air
1 labu bawang besar, dicincang halus
1 biji cili hijau, dibuang biji & dicincang halus
minyak untuk menggoreng
Satukan tepung, serbuk penaik, garam, gula dan air secukupnya hingga menjadi doh. Tutup dengan tuala dan biar 1 jam. Gaul dengan bawang dan cili. Bentukkan 7.5 cm panjang, 2 cm lebar. Lumur jari dengan tepung semasa membentuk kerana adunan agak lembik. Goreng di dalam minyak panas hingga keperangan. Hiris sebelum digunakan.
Bahan Cucur (Lembut):
1 1/3 cawan tepung gandum
1/4 camt serbuk penaik
1/2 camt serbuk kunyit
1 camt gula
1/4 camt garam
125 ml air
1 biji telur, dipukul
Campur semua bahan (kecuali telur) hingga menjadi adunan sebati. Biar selama 1 jam. Sebelum menggoreng cucur, tambah telur pada adunan dan kacau rata. Goreng cucur hingga keemasan kemudian hiris sebelum disajikan dengan bahan sampingan dan kuah.
Kuah rojak singapore
Bahan-bahan:
450 gm keledek - direbus empuk
2.5 liter air
2 camt serbuk cili
3 camb gula merah + gula pasir (ikut citarasa kemanisan masing2)
1/2 camb asam jawa + 2 camb air (pekat)
2-3 camb kacang tanah - digoreng & dikisar halus (guna sikit je utk dptkan rasa je)
Sedikit bijan goreng tanpa minyak
Cara membuat:
- kisar keledek dengan air rebusan keledek tadi hingga halus.
- serbuk cili direbus dengan sedikit air didlm mangkuk yg berasingan sehingga sebati
- masukkan keledek yg telah diblend dan dimasukkan di dalam mangkuk dan tuangkan cili serbuk yg telah di rebus tadi ke dlm mangkuk keledek dan masak dgn api yg perlahan.
- selepas tu masukkan gula merah dan air asam jawa yg pekat2
- kalau ada jem nenas bolehlah diletak sikit utk tambahkan pekat kalau tak ada bolehlah ditambahkan gula
- masukkan sedikit pewarna merah utk kasi naikkan warna
- kalau kuah dah pekat masukkan kacang tanah yg telah diblend - letak sikit je utk dptkan rasa)
- last sekali bolehlah dimasukkan bijan goreng dan dikacau sehingga sebati
Bahan Sampingan:
tauhu goreng
sengkuang
timun
kentang, direbus, dihiris & digoreng keperangan
telur, direbus & dihiris
Labels: rojak
uwaaa terlioq nyer tengok
teringat pasemboq penang selalu makan kat padang kota tue memang terbaek dari ladang la...nyapa makan kat tak ajak ayu....hentak kaki....:D
pehhh sdp tu pasambol...lama x mkn...dlm tu letak bebagai mmg terliuq di buatnya....
ada lg keeee
Singgah pepagi kat dapur ita nie..uikss ada pasemboq.. sedap nyer.. akak mmg suke nie... dah lama betoi tak makan pasemboq nie.. tetiba terasa nak mkan pulakkk...
akk dh dpt extend unpaidleave tuh lg 6 bln.nk tanya la, dia mmg bg email jek ker, surat xde?
nak kena butalah weekend nih..
amboi rajinnyer dia wt pasembor... terliur akak tgk tau.. akak salu dok beli je kalau rasa nak mkn rojak ni...