17 June 2011

Donut Ball


Salam semua. Semalam agak penat sebenarnya sebab ingat nak keluar sekejap je tapi jadi seharian rupanya .. appointment fateh tu jadi lama sebab ramai rupannya dan macam2 benda kena check dengan banyak maklumat yang tak de sebab kamikan alien dijepun ni..:) Lepas habis check up hubby ajak pergi Yodobashi Camera ada benda nak beli lepas tu terus pergi main badminton .. pukul 9 30 malam baru sampai rumah.. baru la dapat mengadap blog sebab anak-anak dah tidur... Banyak rumah ita tak sempat nak BW nanti ita datang ye...InsyaAllah..

Kelmarin tengah buat kuih kaswi tu fateh datang cakap nak donut. Alamak selalu donut dia memang mesti ada dalam peti sejuk tapinya hari tu ita dah goreng semua dan tak buat baru. jadinya kena la suruh cik BM berkerja. Tapi kali ni saja nak cuba donut ball plak sebab belum pernah buat. Lagi satu resepi ni tak perlu tunggu lama sangat nak makan dapat la fateh makan dengan cepat. Tapi tula fateh ni bila dia anggap donut tu bentuk bulat ada lubang ditengah nampak je donut ball ni dia macam kurang berminat.. huhuuhu. kena la mamanya potong2 sikit dan bagi tahu ini memang donut...

Ita buat dua versi satu yang ada inti coklat didalam dan satu biasa je. Lembut donut ni sedap makannya. Ita tak makan banyak pun selebihnya ita frozenkan untuk fateh bila dia nak nanti hanya tinggal goreng untuk panaskan je.... resepi ni ita ambil dirumah izah.. resepi asal kak dayang@ dapur ku sayang...

DONUT BALL
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
2 cawan tepung high protein atau tepung gandum
1 sudu besar marjerin
1 biji telur
1 sudu kecil pelembut doh
1/2 sudu besar yis segera + 1/4 cawan air suam (direndam sehingga berbuih)
90 ml susu segar (-/+)*kurangkan sikit
2 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil garam
gula icing atau gula halus untuk saduran

Cara-cara :
Kisar/putar semua bahan (kecuali tepung, pelembut doh, yis dan gula saduran) hingga sebati.
Di dalam bekas yang agak besar, ayakkan tepung dan buatkan lubang di tengah-tengahnya. Tuangkan bahan-bahan yang sudah dikisar tadi, yis dan pelembut doh. Uli hingga menjadi doh. Jika adunan terlebih lembik, bolehlah ditambahkan sedikit tepung.
Bahagikan doh kepada 20-22 bahagian dan bentukkan seperti bebola. Gunakan sedikit tepung untuk membentuknya (sekiranya doh melekat di tangan). Susunkan di atas dulang yang disapu dengan sedikit minyak atau ditaburkan tepung. Rehatkan sebentar selama 10 minit atau ikut suka.
Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas, gorenglah donut tadi hingga keperangan. Toskan.
Sadurkan dengan gula icing atau hiaskan dengan topping kesukaan.

26 Comments:

  1. izahdaut said...
    hehe.. fateh pelik pulak nak makan donut ball ye.. anak2 saya lak kalau nampak ball mcm ni excited. tapi mula2 nampak tak panggil donut. excited nak makan ball. lama2 baru tau donut rupanya.. letak inti sedap ye. tak nah ladi letak inti..letak inti siap2 ke, atau picitkan lepas sudah goreng?
    ☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...
    sama ngan adam dia mmg hantu donut ...x kisah donut apa pow...but kalo ada perasa ichigo lagi laju...senang jer recipe nie ek
    Wanieyra said...
    salam ita...

    laju juga ye, ira ni kena tunggu hari minggu baru boleh buat....
    Jue said...
    kak ita..jue klu buat donut mesti x jadi..kehkeh..selaunya jadi keras..mmg xde bakat nak mendonut la..jeles tgk donut kak ita..gebu je.huhuhu
    Amie said...
    assalam,
    cute pulak tgk donut ball tu...sekali ngap!!!
    Sheila Shafeareen said...
    Salam halahai comel2 nya donat tu..sure sdp npk pun cantik aje naik kembong nya...sng nak ngap mcm ni...budak sure mmg sukapunya....masuk list dulu...rasa sikit 3 ketul heheheh
    Lovely Kitchen said...
    cucuk dengan lidi sate pun comei gak jadinya donut tu kan..senang budak2 nak pegang...booolat2 cute je donut ball ita tu!
    nuwairani ismail said...
    senang keje kalau ada BM ni kan? best mkn donut.sy suke donut plain yg salut biasa mcm ni je.nmpk original.heheh.selalu jugak buat frozen.nanti senang pagi2 tinggal nk goreng aje sblm gi keje.
    Hanis MY said...
    best eh ada BM ni, hanis dr dulu lg ckp kat hubby nk beli bm pastu mesti dia ckp, rajin ke nak buat nanti jd perhiasan je sob sob....
    ijayuji said...
    Salam kak ita!!! waaahhhhhh akak golek2 kan donut ball tu kat siam : sama mcm ank2 kita nmpk donut bulat2 gini jakun! wakakakaka....
    Alin Marlini said...
    nampak sedap..pasti nak cuba 1 hr nanti..
    Ida,Japan said...
    ahh..mengancam ler donut ni...ni nk kena buat jugakk nmpknyer...anak2 akak mmg suka donut..
    Gee® said...
    cutenya donut dia... anak2 mesti suka nih... akak pinjam resipi ek...
    Nuridah said...
    Ita,

    berderet2 resipi Ita yg sedap2 kak nur dh terlepas nie...kak nur sibuk sekali...

    donut nie kan dh lama akak teringin nk buat tapi belum kesampaian...cantik donut yg Ita hasilkan itu...makin kecur kak nur..eh2 ada pasembur kat bawah tu, lagi buat kak nur lapat nie...huhuhu.
    nOOrsha said...
    waaahh..comelnye donut ball..budak2 tgk mesti suke ni kan.. :)
    AZLITA AZIZ said...
    salam Juita...
    dah sampai sini dah donut ni.. akak mmg suka sangat makan donut.. kalau boleh hari2 nak makan.. nampak lembut aje donut tu..
    HaSue said...
    salam ita..
    comelnya donut ball tu..sy x berapa rajin nak menge'ball'kan(rosak bahasa)...guna acuan jelah jadinya..hehe..


    re:takpe laa ita marblekan light cheese cake tu..mmg boleh diderhakakan ikut selera masing2 tu..hehe..tq ye kerana sudi cuba :)
    Maira Anjami said...
    kak ita..
    pelembut doh tu ape?boleh beli kat supa biase ke?maap la orng bru blaja..hehe
    Kalau kaya nanti teringin nak beli BM sebuah..mcm sng je kalo ade BM..hikhik
    Yat Maria said...
    Ita

    dah lama akak nampak donut ball...buatnya jer belum...asyik tertunda list panjang berjela..nak kena wat jugak ni...esp lepas tgk Ita punya ni.. :)
    Nieza said...
    sedapnya donut tu..bolat-bolat senang nk mkn yer:)
    Juwita Jamaludin said...
    Izah ita letak inti tu sebelum goreng.. Pastu goreng.. Lupa plak ambik gambar inti

    ayu.. Boleh buat senang je.. Boleh la bila2 buat untuk adam
    Juwita Jamaludin said...
    Ira.. Awak kerja memang busy.. Nanti weekend buat ye..

    Jue.. Resepi ni ok boleh buat .. Ada juga resepi lain yg lembut gak lepas masak
    Juwita Jamaludin said...
    Kak amie.. Ye kak sekali ngap je... Senang

    Sheila.. Betul tu budak tentu suka tp fateh suka bentuk donut tu..:(
    Diana @ Melley Mey said...
    Assalamualaikum ita...
    cantik sungguh donut tu yer ita... geram tgk...
    cucu nenek di liverpool said...
    Cantik betul kejadian bulat tu ita. Kp mintak izin awal2 nak salin resepi ni eh. Tq
    waina said...
    macam mana nk picit inti dalam donut... sape2 blh tlg bgtau x

Post a Comment



There was an error in this gadget

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG