Salam semua. Disebabkan malam kelmarin teman hubby study dan tidur hampir pukul empat pagi dan esoknya fateh jaga awal jadinya waktu siangnya mamanya rasa pening kepala tak cukup tidur. Teringat dulu waktu Fateh dan Fathnin baby bangun menyusukan diorang jadi tak cukup tidur bila nak pergi kerja je mata rasa mengantuk je.. hihihihi.. tapi sekarang ni diorang dah besar mama leh la tidur lena sikit..
Kuih kaswi, mak ita suka buat dan rindu nak makan kuih ni. lagi menambahkan keinginannya bila nampak rumah kak pi, izah buat kuih kaswi ni. Jadinya ita gagahkan diri juga buat. Mulanya takut juga nak buat bukan apa kuih-kuih macam ni tak pernah buat lagi jadinya takut tak makan oleh suami dan anak-anak. Ita buat 1/2 adunan je dapat la dalam 9 acuan kecil tu. Selalunya ita memang kalau kuih2 manis ni ita buat 1/2 adunan je dari biasa sebab kat rumah ni kuih manis ni kurang mendapat sambutan kecuali kalau buat dadih atau jelly. Alhamdulillah fathnin makan juga 2 ketul .. katanya sedap mama.. mempelbagaikan kemahiran membuat kuih-kuih tradisional ni paling tidak dapat pengalaman.
Untuk resepi ni ita ambil disini resepi dari mat gebu. Sedap kuih kaswi ni seperti yang diidamkan nak rasannya... tak rugi mencuba...
Kuih Kaswi
Bahan-bahan ( Loyang bulat 30cm )
* BAHAN A :-)
* 350 g gula melaka (mat guna 300 g)
* 240 g gula pasir
* 450 ml air
* 2 helai daun pandan, disiat dan simpul
* BAHAN B :-)
* 190 g tepung gandum*
* 120 g tepung ubi*
* 60 g tepung beras*(*disatukan dan diayak)
* 900 ml air
* 2 camca besar air abu (alkaline water)- ita tak letak
* 3/4 camca besar air kapur
* 1 camca besar pewarna coklat
* BAHAN C :-)
* 1 cawan kelapa parut putih
* Secubit garam
Cara-cara
1.Satukan bahan2 A dan masak atas api sederhana hingga semua larut. Sejukkan.
2.Satukan bahan2 B dalam satu bekas. Kacau rata dengan wisk.
3.Satukan no1 dan no2. Kacau rata dan tapis ke dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak masak.
4.Kukus 40 - 45 minit atas air mendidih. Balut tutup kukus dgn kitchen towel. Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih. Letakkan paper towel (yg baru) dan biar ia terserap. Angkat perlahan hingga kering. Biarkan sejuk betul sebelum dipotong dan hidangkan bersama bahan C.
5. KATA2 DARI MAT GEBU:- Jika buat separuh dari resipi diatas, boleh guna loyang/tin kek berukuran (8 x 8 x 3) inci dan jika suka boleh juga dikukus dalam acuan apam yg comel2 tu, dan jangka masa mengukus 10 - 12 minit utk bekas2 comel.
Untuk resepi ini ita tak letak air abu tu .. alhamdulillah jadi.. rasanya tetap sedap...
Labels: kuih muih
semalam baru tgk kat dapur izah. pagi ni dah ada kat sini pulak..
kuih kaswi memang forever feberet ni.. nasib baru je buat kaswi pandan aritu.. mcm nak kena buat lagi kaswi sbb anak2 tak cukup aritu.. hehe..
peberet danial ni....
klu dia tengok..mesti mas kene buatkan..he..he..
Indonesia.wassalam ww
Semalam ada nmpk kat rumah si Izah tuh ada tayang kuih kaswi nih..tuptup ada kat sini jgk.. Lama benar mama tak mkn :P Cam nak buat jer..tgk lah nnt cam mana kerajinan diri ni.
Ni kat Jepun susah ker nak cari ikan yg besar2 or senang cakap ikan bawal ke tongkol ke? tak de Ita..kalau cam gini mama tak mau lah gi jepun hehehe
apa khabar kak?
saya dok teropong ingatkan kuih lompang, ke sama kak? saya pun sama, tak pandai kuih tradisi. pandai makan jer. hehe.
terjumpa dah air alkaline tu kat bakeri. nanti nak cari juga :)
ira.. ye ita sebab nampak izah buat tu yang jadi kuat lagi teringinnya tu
kak shiela.. tula rindu masakan mak sebenarnya tu yang buat tu
As.. ita pun suat sikit je 1/2 adunan sebab mama diorang yang nak makan
kak ida.. tepung beras ada kat baricromkan..
dedeta... terima kasih ke blog saya ye.. boleh jika ingin jadi follower
gee. thanks lawat blog saya ye...
noorsha.. thanks ye lawat blog saya.. mana setanding dengan dslr.. gambar cantik..
p/s: tempt tu senang je nk g, kalau nk g nanti bgtahu k... yang hanis tu sebab g ramai2 dapat la diskaun 7000 yen sorang dinner dan bekfes, kalau rate biasa tak pasti plak..