Salam semua. Badan amat la letih mana taknya tak rehat rasa 2 hari ni. Semalam dari pagi sampai malam banyak urusan ingatkan nak buat macam kelmarin sambil teman hubby study leh gak jenguk blog ni tapinya tak boleh buka mata sebab jam 11 sampai rumah dari menguruskan beberapa urusan terus rasa nak tidur. Jadinya dengan hubby2 pun tak study sebab kepenatan. Pagi ni pagi-pagi lagi dah kena masak untuk majlis gathering muslim society kat university suami dan kena pergi awal untuk set up tempat tu.. lagi pun harini tolong tumpangkan kawan suami dan familynya dan ita baru je berkenalan dengan dia dan diorang ni dari mesir.. kesian dia sebab takde kawan-kawan mesir kat sini.
Jadinya tadi pukul 4 baru balik setelah settlekan semua tempat tu dan boleh rehat sekejap. Sambil-sambil suami upload gambar majlis tadi leh la ita berblog jap.. Lagi pun Fateh tidur kepenatan sebab main di majlis tu tadi...
Hari jumaat waktu majlis yassin malam kat rumah adik perempuan kat Yokohama ni ita ada buat karipap. Selalu buat inti sardin dan inti keledek tapi kali ni sebab ada banyak serunding jadinya ita buat inti serunding bersama kentang. Sedap bagi ita tapi satu serunding ita ni pedas sikit jadinya kuih tu malam tu pedas la sikit. Ok la jom kita tengok resepi ni untuk mempelbagaikan inti karipap...:)
Karipap Inti Serunding Bersama Kentang
Bahan-bahan ( 20 biji )
250g tepung gandum
2 sudu besar marjerin - panaskan
2 sudu besar minyak masak - panaskan
garam skit
air
INTI
4 biji kentang sederhana
1/2 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
1/2 sudu serbuk kari
setengah cawan serunding
garam
gula
air 1 cawan
Cara-cara
Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata gune sudu sbb panas.Masukkan garam dan air sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
Untuk buat inti - kentang dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
Hiris bawang besar kecil - kecil bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bahan-bahan tersebut hingga naik bau.Masukkan kerbuk kari tunggu hingga naik minyak sedikit. Masukkan serunding dan kentang. Kemudian masukkan air . masak hingga kentang empuk. dan boleh tambah air jika kentang belum empuk. setelah masak ketepikan.Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai dan mengelim. Goreng dengan api yang sederhana. Dah masak bleh la mkn....:)
Labels: kuih muih
lama dah tak makan..
Rajinnya Ita buat karipap, petang petang pekena ngan kopi o best ni
karipap ni memang all time feberet.. cuma nak membuatnya aje yg 'bercinta' hehe... lom pernah lg buat inti karipap letak serunding.. kiranya jd rencahlah ye.. mesti sedap kan?
kak mimi.. memang karipap rami yang sukakan..
kak gee. hahaha.. mana eh pos kak.. nanti basi..:)
kak ieda.. yela kat msia senang beli kak.. kat sini semua kena buat sendiri..:(
kak madiha.. rasa macam karipap biasa juga tapi ada rasa serunding.. ita ni suka bab seruding2 ni