Assalamualaikum dan selamat pagi. Dah bersarapan ke.. Alhamdulillah urusan memasak ita pagi-pagi ni dah selesai , Fathnin pun dah ke sekolah sementara Fateh belum bangun tidur ni sempatlah duduk di depan komputer ni sekejap. Kalau dia bangun berebut dengan dialah jawabnya komputer ni. Alhamdulillah hari ini cuaca di Yokohama cerah dan cantik. Memang sesuai untuk menjemur pakaian sebab matahari cerah cemerlang bersinar.
|
Ayam tandoori..sedap bagi kami.. ada ke yang nak resepi ni..??? |
Lama rasanya tak bekongsi resepi nasi berperisa. Seperti ita pernah bagitahu sebelum ini, dirumah ini kami gemar makan nasi berperisa. Lagipun gandingan lauknya pun mudah nak disediakan tak perlu pening-pening fikir dan anak-anak pun mengemari apa-apa nasi berperisa. Hari ini ita nak berkongsi resepi nasi briyani yang biasa ita buat, hanya selalunya ita guna ayam tapi kali ini ita buat nasi briyani kambing. Untuk memudahkan ita menggunakan rempah briyani yang telah siap dibeli, jika dimalaysia banyak dijual dipasaraya tapi di Jepun ni ita menggunakan rempah dari Pakistan berjenama Shan dan ia amat kena dengan selera kami dan dicadangkan oleh kedai nasi briyani disini. Untuk gandingan lauk ini, ita buatkan Kambing masak beriani ( lupa nak ambil gambar), ayam tandoori, coleslaw dan bebola kentang bersama ayam.
Ita kongsikan resepi ini brdasarkan cara ita memasak dan panduan dari cadangan cara yang ditulis di belakang pek rempah briyani Shan.
Nasi Briyani Kambing
Bahan-bahan
500 g Daging Kambing ( dipotong dadu lebih kurang 3cm )
500 g Beras basmati
1/2 sudu jus lemon
1 biji bawang besar- dikisar
5 ulas bawang putih- dikisar
1 inci halia- dikisar
4 biji cili hijau - dikisar
beberapa keping rempah tumis seperti bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis
1/2 tin tomamto dalam tin
sedikit daun ketumbar
3 sudu besar rempah briyani Shan@ apa2 rempah briyani
4 sudu Minyak sapi @ mentega
1 cawan susu cair
sehelai daun pandan
sedikit kacang gajus- jika suka
kismis - jika suka
2 sudu kecil garam
Air secukupnya
Cara-cara
- Basuh daging kambing dngan bersih supaya hilang baunya.
- Perap daging kambing dngan separuh bahan kisar dan rempah briyani.Ketepikan
- Masukkan minyak ke dalam kuali dan tumis separuh lagi bahan kisar dan rempah tumis.
- Masukkan rempah briyani yang separuh tadi.
- Apabila sudah naik bau dan pecah minyak bolehlah dimasukkan perapan daging kambing tadi dan jus lemon.
- Masak sebentar kemudian masukkan tomato dalam tin. Jika agak kering masukkan sedikit air.
- Masak dalam 10 minit untuk pastikan daging kambing agak empuk sedikitt.
- Masukkan daun ketumbar , daun pandan dan garam
- Biarkan mereneh sebentar.dan tutup api.
- Sediakan periuk nasi elektrik dan basuh beras.
- setelah itu masukkan rempah dan daging kambing tadi kedalam periuk nasi.
- masukkan susu dan sdikit air mengikut sukatan periuk nasi masing-masing.
- Masak seperti biasa didalam periuk nasi.
- Apabila nasi mendidih boleh taburkan kacang gajus. dan kismis jika suka
- Biarkan nasi masak.
p/s: nak ke tokyo middle sept ni. waseda uni. tak pernah pegi tokyo, so cam risau sikit. flight AA dr kl lak landed 2230 di haneda.. hehe cuak
pagi2 gini kalau spt mkn nasi briyani kambing dgn cuaca yg sedang hujan begini best kan hahaha oishii :P
penyediaan ju selalu menambat hati akk
dikk jom joint masterchef ! .. ;)
Ita, bestnye akak tgk set hidangan ita ni. Paling suka tgk ayam yg tertenggek tepi pinggan tu..Nyumm...
tqvm
sihat ke?? Lama kak Nur tk singgah sini...wah sedapnya nasi briyani tu...kak Nur pun mcm tingin juga nk mkn nasi briyani ayam....terliur sudah nie...tapi daging lagi sedap kan.
Happy belated bday juga utk Fateh yang ke 4 tahun.moga jadi anak yg soleh dan berjaya kelak.
Hargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
ditunggu kunjungan baliknya gan .,.