15 April 2009

Sushi dan Tempura


Hari ni abang request nak makan japanese food.. heheehhe sejak tinggal kat nihon ni suka plak dia dengan japanese food ni.. jenuh la ita kena belajar buat itu dan ini.. so hari ni buat sushi.. sushi ni dah banyak kali buat dah mana taknya seminggu mesti sekali buat sebab abang suka..tapi ita buat sushi cara ita la.. hahhah tak pakai cuka sushi sebab masih lupa je nak beli.. cara yang betul buat sushi kena campurkn cuka sushi dengan gula sikit, garam dan mayonis kat nasi tu.. tapi ita tak buat pun ita hanya masukkan mayonis dan garam je.. dan gaul dengan beras jepun.. isinya terpulang la nak isi apa.. yang ita buat selalu-selalunya telur, salmon dan timun.. kalau rajin sikit tambah tuna ke lagi sedap... ini pun tgk rancangan jepun kat tv... ehheheh.. so nak gulung kena ada bamboo matt .. senang sikit nak gulung.. so atas bamboo matt tu letak la sea weed, then letak nasi ratakan dan isi yg digemari..then gulung..potong dan sedia untuk di makan...


Untuk tengahari plak.. abang nak bawa bento g lab dia nak udang dengan sotong tempura dan sayur rebus.. jadi ita buat sayur sawi,lobak merah dengan taugeh.. so siap bento abang hari ni...

0 Comments:

Post a Comment



There was an error in this gadget

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG