28 April 2009

Masalodeh@vadei


Dari haritu teringin nak buat masalodeh @ vadei ni .. Ini gara-gara tengok terliur kat dapur kak asma la ni.. Weekend baru ni baru beli kacang dhal jadi pagi tadi buat la masalodeh ni.. kalau kat malaysia , ita suka beli kuih ni sebab abang suka sangat. Rupanya senang je nak buat. .. Rasa happy sangat dapat buat.. resepinya disini


Bahan-bahan
2 genggam kacang dal - direndam semalaman
1/2 bii bawang besar-didadu
Cili padi/cili kering/cili merah/cili hijau-dihiris
Daun kari -dihiris
1/2 kiub pati ikan bilis
1/2 sudu kecil jintan manis-ditumbuk kasar
1/2 biji telur

Cara-cara
1.Kacang dal ditumbuk atau kisar -jangan letak air.Kalau tak hancur sume pun takpe.
2.Dalam satu bekas, campurkan kacang dal, bawang, daun kari,cili serbuk ikan bilis, jintan manis, telur, tepung.
3.Perasakan dengan sedikit garam dan aji. Jangan risau kalau rasa adunan tu pahit sikit, nanti goreng ok lah dia.(garam jangan banyak sbb serbuk pati ikan bilis dh masin)
4.Gaul rata bancuhan dan kepal2 kan. Bahagi kepada 6 atau 8 biji
5.Ambik satu biji, kepal2 biar padat dan goreng dalam minyak panas. Semasa menggoreng biar bahagian bawah garing dulu baru terbalikkan, kalau tidak kuih ni cepat berderai. Goreng hingga garing/masak

2 Comments:

  1. Fatin Helmi said...
    ita, kuah dhal ita pandai buat tak? btw, huhu.. kiter copy paste resepi cucur badak from blog ita eh.. boleh eh..
    Juwita Jamaludin said...
    fatin.. copy la tak kisahnya resepi tu,.. saya pun try resepi orng gak.. heheheh.. alamak saya tak biasa la buat kuah dalca tu kena khatam baru leh bagi kat awak.. nanti saya pandai saya bagi tau awak yek.. hehee

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG