Sebenarnya kek hari jadi abang tu adalah Cheese choc cake.. Ita baru pertama kali cuba buat kek yang disejukkan dan tak payah bakar.. Risau juga takut-takut tak menjadi.. kira percubaan berani mati ni.. heheheheh yela kalau tak jadi memang kena bermatian untuk buat kek lain untuk birthday abang ni.. hehehe Alhamdulilah niat dipermudahkan.. kek ni jadi... So jadi lah kek birthday suami ita ni.... Ramai yang kata sedap sebab abang ada program dengan adik-adik YNU .. jadi boleh la makan bersama-sama.. Sampai ada yang tak percaya kek ni buat sendiri .. ingat beli dikedai.. jadi bagi yang tak de oven kek ni sesuai dicuba... tengok sahaja la lapisannya tu.. nampak sedapkan.. dan ia memang sedap... bukan sebab ita buat sedap.. tapi resepi ni memang tip top.. heheheh .. untuk resepi nya disini.
Bahan-bahan ( 22 cm )
Lapis Bawah:
120gm biskut tiger (hancurkan..klu nk gune biskut lain pon boleh..ikut citarasa sndiri)
70gm unsalt butter (dicairkan)
Lapis Atas:
250gm cream cheese (lembutkan)
90gm gula kastor
2 keping biskut tiger (hancurkan..klu nk tambah lagi boleh..tp jgn byk sgt plak)
150gm dairy whipping cream
1 ½ tbsp gelatine
80ml full cream milk
Chocolate mousse:
250gm whip cream
1 tbsp vanilla essence
1 sb serbuk gelatine (cmpur dgn 6 tbsp air panas)
50gm serbuk koko + 60 gm gula icing
1 sb nescafe + 1 ½ sb air panas (klu nk lagi pahit tmbh ½ sb lgi..tp yg ni pon da pahit)
Tmbh susu pekat sket (kalu adunan rasa pahit)
Chocolate ganache:
35gm serbuk koko
30gm gula kastor
150gm whipping cream
80gm chocolate masak
30gm mentega
Cara-cara
Lapisan bawah:
Hancurkan biskut tiger. Kemudian, campur dengan butter yang tlah dicairkan. Tekan rata dalam pan (22cm) yang boleh buka tepi. ita pakai springform lubang dibawah je...Masuk dalam peti sejuk.
Lapisan atas:
Pukul cream cheese dan gula kastor sehingga licin. Masukkan bahan lain pukul sebati (biskut tiger yg tlah dihancurkan, whipping cream)
Campurkan gelatin & full cream milk and masak sehingga cair. Tuangkan milk & gelatine ke dalam adunan cheese td. Kemudian tuang ke atas biskut tiger yang disejukkan td. Masuk dlm peti sejuk sehingga cheese tu agak2 sudah keras (lbh kurang 2jam)
Chocolate mousse:
Pukul whip cream dan masukkan semua bahan utk mousse. Kalau adunan rase pahit, tmbh susu pekat sket je. Kemudian tuangkan ke atas lapisan cheese yang sudah keras tu dan masuk ke dalam peti sejuk semula utk keraskan chocolate mousse
Chocolate ganache:
Masukkan semua bahan dlm mangkuk/periuk dan masak cara double boil. Masak sehingga ganache pekat. Sejukkan dulu sebelum di tuang ke atas chocolate mousse yang dah keras. Masuk dalam peti ais semula. Bila agak2 chocolate ganache da keras, boleh la dihidangkan.
Labels: Kek
I'm ready to present low-cost, user-friendly, custom made designed web sites for any wide assortment of organizations, organizations and groups.In addition, it should not price a fortune to obtain you began. I am going to assist guide you through the process and even alert you once i think you may be finding in over your head, or past your spending budget.
Here are some hight good quality solutions for any resonable price:
Front-End Development
Custom web site design
Affordable web site design
E-Commerce website design
Corporate Website Design
Innovative website design
Static Web Design
Website maintenance
Web site re-designs
SEO Services
Logo Design
Please look around the site for further information about the [url=http://www.adrianbotea.com]freelance web designer[/url] services that I am able to offer and to see examples of websites that I have designed
--------------------------------
[url=http://www.adrianbotea.com/seo-services][img]http://www.adrianbotea.com/seo-moz.png[/img][/url]
[/url].