21 April 2009

Double Choco Doughnut


Hari ini saja ajak Fathnin masak sebab dia nampak boring je sementara adik pun tido jadi ita masak dengan dia. Step mula sampai akhir fathnin yang buat kecuali pecahkan telur dan goreng je ita yang buat sebab panas takut plak.. kena api nanti lagi susah.. so ita buat double choco doughnut ni sebab dia suka donut... sedap rasanya.. bagus untuk kanak-kanak sebab rasa coklat.. boleh pelbagaikan dengan salut milo tapi ita tak buat sebab takut terlalu manis tak bagus untuk anak ita dan risau makan manis banyak nanti gigi rosak.. hehehehe.. so ita salut kelapa.. disini resepinya

Bahan-bahan
1 biji telur
50g gula halus
4 sudu besar susu segar
80g tepung naik sendiri atau (80g tepung gandum + 1sk baking powder)
30g serbuk koko
50g coklat masakan(white chocolate or milk chocolate)
minyak secukupnya
kelapa kering secukupnya.

Cara-cara
Ayak tepung dan serbuk koko.
Kemudian masukkan susu, telur dan gula ke dalam no.1 tadi. Kacau sehingga sebati.
Panaskan minyak. Bila minyak dah panas, ceduk adunan tadi dengan sudu kecil dan masukkan ke dalam minyak panas. (kalau nak senang guna 2 btg sudu - lebih kurang macam buat jemput2lah).
Gorenglah sehingga masak.
Cairkan coklat masakan dengan kaedah double boiler. Bila coklat dah cair. Padamkan api. Masukkan donut yg dah siap digoreng tadi. Gaul sehingga rata. Kemudian cover pulak dengan kelapa kering.
Siap utk dihidang.

2 Comments:

  1. Fizee said...
    wah sedapnye!! nak gak nak gak!!
    byknye gmbr makanan2 menariks kat cni!
    if only i have the courage to try :P
    Juwita Jamaludin said...
    boleh cuba fizee jika ada masa terluang.. ita ni suri rumah leh la cuba bila ada masa lapang...

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG