24 April 2009

Karipap



Karipap memang sedap dimakan tapi nak buatnya kena rajin nak menguli dan mencanainya.. disebabkan suami kesayangan punya favorite buat juga la.. tambahan ada pembantu home bakery, mesin tu yang uli ita sekadar canai je... cuba resepi dari kak hana .. best resepinya dan ranggup karipap ni.. so lepas ni tak tukar resepi dah untuk doh karipap buat yang ini je la sebab ranggup dan sedap.. kali ni ita guna keledek .. so lain kali kalau nak buat karipap lain just tukar inti je.. tak rugi cuba buat karipap ni...


Bahan-bahan ( 20 biji )
250g tepung gandum
2 sudu besar marjerin - panaskan
2 sudu besar minyak masak - panaskan
garam skit
air

INTI
5 biji keledek
2 sudu besar kari ayam/daging
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
garam
air

Cara-cara
Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata gune sudu sbb panas.Masukkan garam dan air sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.

Untuk buat inti - keledek dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan keledek,air dan garam sekucup rasa. Rebus sehingga keledek empuk dan air kering.
Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai dan mengelim. Goreng dengan api yang sederhana. Dah masak bleh la mkn....:)

0 Comments:

Post a Comment



There was an error in this gadget

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG