30 April 2009

Happy Birthday PAPA



Selamat hari jadi.. selamat hari jadi.. Selamat hari jadi PAPA.. ini fathnin dan fateh nyanyikan untuk Papa.. Hari ini hari jadi suami ita.. Jadi ita gambatte juga la buatkan kek.. walaupun ita tak la pandai buat kek.. tambahan nak deko kek ni.. ini first time buat guna buttercream.. Alhamdulilah hasilnya ok la bagi orang yang amatur macam ita... walaupun tak cun ini hadiah untuk papa... Anyway to suami yang tersayang.. semoga success selalu dan dipanjangkan umur serta dimurahkan rezeki..



Untuk fatin ini resepi buttercream dari kembangkempis..

Bahan-bahan ( sebiji kek )

250 gm butter/shortening (kalau nak icing putih & lebih tahan panas, guna shortening. tapi, kalau nak lebih sedap, baik guna butterlah)
125 gm marvello/supertact/krimwell (benda2 ni cari kat kedai bahan kek....takde marvello, guna supertact, takde supertact, guna krimwell)
125 gm gula aising (kena ayak dulu supaya tak berketul2)

Cara-cara
1.Pukul butter + marvello hingga putih Ayak gula aising, masukkan ke dlm butter, pukul lg hingga kembang dan putih.
2.Suaikan warna utk hiasan kek.
TIPS : pukul dengan kelajuan minima. makan masalah sket, tapi, insyaallah, icingnya nanti lebih cantik & mudah dilepa.

* ita tak jumpa pun marvello/supertact/krimwell tu tapi ita jumpa marjerin yang gambar aising ita guna la ada dalam list halal ita.. ok je.. dan kawan ita guna buter dengan gula aising pun jadi jugak.. heheheeh.. hanya mungkin bezanya pada rasa dan tekstur..

6 Comments:

  1. emilia said...
    wahh..da boleh bukak kedai kek ni k.ita. cantikk..
    kakasma said...
    salam ita,happy birthday yea kat abang ita terchinta tuh..wah cantik kek ita buat...pandai adik akak nih deko....semuga doa dimakbulkan Allah..amin
    aisha said...
    wahh cantikk ye kek..nak sikit..hihihi..teror la akak ni.leh belajarr nih..sya tk pandai la nk deko2 tu..anyway, happy birthday to husband akak ye..moga pjg umur, murah rezeki, sihat2 n berjaya dunia akhir..amin..dari kami..aishaheeraina..hihi
    Juwita Jamaludin said...
    To emi, kak asma dan aisha thanks sangat sebab bagi semamngat kata kek tu cantik..alhamduliah menjadi.. risau gak buat tak jadi... tak biasa buat... Thanks ye wishkan untuk abang akak.. moga kalian juga dirahmati...
    Fatin Helmi said...
    to fariz aka bakap.. huhu.. happy belated birthday.. moga panjang umur, murah rezeki dan diberkati Allah selalu.. ita.. betul kata dorang kek tuh cantik.. tanak share camne ita buat buttercream? ker pakai whipping cream gak? huhu.. and kalu tade gelatin leh ganti ngan agar2 yg dicairkan tak?
    Juwita Jamaludin said...
    Thanks fatin... Pasal kek tu.. boleh je nak pakai whipping cream tapi saja ita guna butter cream sebab nak deko sikit2 je... tentang resepi buttercream tunanti ita masukkan kat atas ye.. tapi ita guna 1/2 bancuhan je.. rasa gelatin tak leh ganti ngan agar2 ada yg buat dia tak keras tp tak tahula pulak.. untuk selamat kena guna gelatin.. ita guna halalgel punya dr msia

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG