09 April 2009

Kek Coklat


Semalam tetiba saja nak makan kek.. kek coklat ita tak pernah buat di Nihon ni.. kalau kat Malaysia ita akan pakai premix kek coklat je.. senang jadi kat Nihon ni mana nak dapat premix kek coklat so kena la belajar buat.. Ita try la kek coklat resepi mrsdayat myresepi... best kek nya..macam rasa kek kat secret recipes..tapi bab decorate kek masih fail lagi.. bila la nak pandai ni.. keras betul tangan ita ni nak decorate kek ni.. heheheh.. ita ni yang best-best dengan yang senang buat ita post kat blog ni yang susah dan tak jadi ita tak suggest buat bukan apa ini untuk rujukan ita akan datang supaya senang nanti..anyway siapa yang nak tgk leh tengok kat sini resepinya

so yang ini untuk rujukan ita...

Bahan-bahan ( loyang 9" )
2 cwn gula (kisar)
2 cwn tepung (ayak)
3 biji telur grade A
1 cwn koko powder
1 cwn susu cair
1 cwn minyak(sy gune butter cair)
1 cwn air panas didih
1 tsp soda bikarbonat
1 tsp baking powder
1 tsp esen vanila

**utk ganache**
2 cwn whipping cream
500g cooking chocolate
1/8 cwn golden syrup

##utk whipped cream
1 cwn non dairy whipping cream

Cara-cara
tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
last skali masukkan air panas..kacau sebati
bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree.
boleh juga kukus slame lebih kurang 1 jam

**utk ganache**
dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati
tambahkan golden syrup
ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sejuk

##utk whipped cream.
pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati
kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit
ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step 11).simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit

7 Comments:

  1. Success said...
    Very unique blog.
    Fantastic pictures and presentation.

    I like your blog.

    Please visit:

    http://holidayinparadise.blogspot.com

    Keep blogging.
    Good luck.
    farafahmiadamdaania said...
    sedapnyeee... kek tu namanye death by a choc cake kan.. hihi mmg dah lama nk try..tp bhn lum ckp lg..
    Juwita Jamaludin said...
    best fara.. buat pun senang.. segi pun ita suka kek yang lembap2 sikit...
    Fatin Helmi said...
    ita.. bila ita sebut kek tuh rase cam kek secret recipes tuh yg tak tahan tuh.. huhu.. terliur fatin tgk tau.. cantik je decoration ita..
    LEEN said...
    nampak best kek coklat tu...
    Juwita Jamaludin said...
    to success thank,..
    to fatin.. betul fatin sedap kek ni sebab kita simpan dlm fridge..
    to leen.. awak lgi pandai masak... tentu buat lebih sedap
    Juwita Jamaludin said...
    tapi saya rasa happy buat kek ni sebab berbaloi...

Post a Comment



There was an error in this gadget

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG