06 August 2009

Kerabu sotong



Ita kalau kerabu memang suka.. tak kira kerabu apa .. hari ni try kerabu sotong lama dah masuk list tapi tak terbuat tapi tengok kerabu sotong di rumah kak nor ganu terus buat ... Alhamdulilah sedap sangat.. resepi dari kak dayang yang suka cipta resepi tu.. thanks kak dayang.. nanti ita hantar laporan ye.. hihiih.. minta copy kat sini...


Bahan-bahan
* 3 ekor sotong saiz L/XL (direbus sebentar dan kemudian dihiris)
* 2 sudu makan sos cili
* 1 sudu makan sos tomato
* 2 sudu makan jus limau kasturi/limau nipis/lemon
* gula dan garam secukupnya
* 1 sudu makan sos cili Thai (kalau xde, boleh ganti dgn sedikit cuka makan)
* bahan2 hirisan :cili padi, serai, tomato, kacang panjang, bunga kantan, epal, kapsikum, cili merah, daun ketumbar

**ita tambah taugeh saja nak habis kan stok takut tak sedap plak lama-lama taugeh dalam peti sejuk tu.. ita tak de bunga kantan jadi pakai daun kesum je..
Cara-cara : Gaulkan kesemua bahan di atas dan sedia dihidangkan bersama nasi panas.

3 Comments:

  1. Nor said...
    haaa.. ita dah buat kerabu sotong.. camna sedap kan! k.nor pun antu kerabu keraban nih.. kita geng ya.. :D
    blogresipi said...
    Waaa..canteknye kerabu sotong die... harus la sedap tue.... kita sukeeee!!!!
    Juwita Jamaludin said...
    to kak nor.. tula mmang sedap ita bagi 5 bintang bagi resepi ni...

    to ijan.. sukakkan sedap

Post a Comment



There was an error in this gadget

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG