10 August 2009

Kek Zebra


Salam semua.. sekarang ni mesti semua dah agak ita ni kalau hujung minggu je mesti tak update blog dia.. hihihi.. mana taknya hujung minggu la waktu nak keluar dan beraktiviti.. jadi tak sempat nak update.. Hari ahad plak rasa nak demam mana taknya minum ABC bermangkuk2... heehhehe lama tak jumpa la katakan.. itu pun makan di rumah Aliza sebab ada buat majlis makan-makan... Sekarang ni cuaca tak menentu sekejap panas sekejap hujan... Nak share kek zebra yang ita buat untuk bawa ke rumah kawan ita,Aliza waktu tolong dia cucuk satay hari sabtu tu.. gambar tu tak cun pun sebab ambik kat rumah orang takkan nak posing lebih plak.. mana taknya tak sempat potong pun terus bawa pergi rumah Aliza dengan loyang-loyang terus.. Jadi sampai sana baru potong.. huhuh.. sedap kek ni.. lembut je.. resepi dari sofinar.. thanks ye

Bahan-bahan ( satu loyang )

* 250g butter
* 2 cwn gula kastor
* 3cwn tpg naik sendiri (ita guna tepung gandum dan tambah 1 sudu kecil baking powder)
* 7 bj telor ( kalau blh yang gred A)
* 1 sudu besar overlate
* 7 sudu besar air
* 2 sudu besar coco powder

Cara-cara

1. masak butter hingga cair dan sejukkan
2. campur semua bahan kecuali butter dan coco, putar hingga kembang
3. masukkan butter cair, dan putar lagi hingga sebati
4. bahagi 2 adunan tadi. satu warna asal dan satu lagi campur dengan serbuk koko. kacau sampai sebati
5. lapis2kan berselang seli macam buat kek marble yang lain,
6. kek akan kelihatan seperti badan kuda belang sebab tu nama dia zebra.

cara untuk melapis : satu senduk warna asal diletakkan di tengah loyang kemudian ambil satu senduk lagi dan letakkan di tgh2 warna asal tadi.. dan pastikan tidak menitis. Ulang sehingga habis..

0 Comments:

Post a Comment



There was an error in this gadget

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG